zaterdag 21 juli 2012

Vegetarische Lahmacun

Het recept komt uit het boek van Nigella Lawson, de goddelijke huisvrouw.
De vertaling van het recept naar een vegetarisch recept is geheel van mijn hand.
Verder heb ik nog nooit lahmacun's gegeten. Dus ik weet niet in hoeverre deze vegetarische lahmacun's de smaak evenaren van de traditionele lahmacun. Wat ik wel weet is deze turkse pizza's als warme broodjes over de toonbank gaan. Ze worden al opgegeten voordat ze geserveerd kunnen worden.  Een echt top recept dus!


Susanne Kookt!
Vegetarische Lahmacun



Ingrediënten:


Lahmacundeeg:

250 g volkorenmeel
2 g gist
155 ml water
1 el olijfolie

Vegetarische topping:

1 ui
1 teen knoflook
2 el olie
250 g tofu
2 beschuit
1/8 tl cayennepeper
1/8 tl piment
1 tl komijnpoeder
2 el tomatenpuree
2 el peterselie
1 el citroensap
4 el gesmolten boter



Bereidingswijze:


- Het deeg:

Met de broodbakmachine:
Weeg de ingrediënten voor het 'lahmacundeeg' af en plaats ze in de broodbakmachine. Zet deze op de pizzadeeg programma. Als het deeg uit de machine komt sla je het even goed door, zodat je straks mooie platte rondjes kan vormen.

Met de hand:
Kneed de ingrediënten 5 tot 10 minuten door. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen op kamertemperatuur. Neem hiervoor bijvoorbeeld een kom die je invet en trek er een plastic zak overheen, zodat het deeg geen korstje krijgt tijdens het rijzen. Na het rijzen het deeg even goed doorslaan, anders zit er te veel lucht in. Dan kan je ze mooier plat uitrollen.


Susanne Kookt!
ongebakken vegetarische lahmacun
Aan het eind van de reistijd kan je alvast beginnen met de oven voorverwarmen en de tofu glad draaien. Zie hieronder voor de instructies.

- De vegetarische topping:

Laat de tofu goed uitlekken en dep de tofu droog met keukenpapier. Laat de tofu fijn laten malen in de keukenmachine. Verkruimel het beschuit en doe deze bij de tofu.

Fruit het uitje en de knoflook aan in de koekenpan.
Maak een sausje van de cayennepeper, piment, komijnpoeder, tomatenpuree.
Bak de tofu in de koekenpan samen met de knoflook en het uitje en voeg er het sausje aan toe.
Voeg als de tofu bijna klaar is de peterselie en het citroensap toe.

Susanne Kookt!
ongebakken vegetarishe lahmacun

De Vegetarische lahmacun

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, hetelucht. Rol het deeg uit en maak er rondjes van, van ongeveer 12 cm. Bestrijk ze met de gesmolten boter en laat ze 10 minuten rusten. 
verdeel de vegetarische topping over de lahamacun's. Bak de Lahmacun's af op 200 c, hetelucht. Bak ze in ongeveer 8 minuten gaar en bruin.

Susanne Kookt!
vegetarische lahmacun met ijsbergsla

Serveer de lahmacun bijvoorbeeld met ijsbergsla.

Eet smakelijk!

Roomboter Brood

Ingrediënten:

500 g volkorenmeel
8 g zout
6 g suiker
60 g zachte ongezoute roomboter
3 g gist
320 g melk

Bereidingswijze:

Zorg ervoor dat de boter al even uit de koelkast staat. Hij moet niet meer hard zijn, maar ook nog niet gesmolten. Weeg de ingrediënten af en plaats ze in de broodbakmachine.

Kies het programma voor volkorenbrood.

Eet smakelijk!

vrijdag 20 juli 2012

Kaassalade

Een lekkere kaassalade die niet misstaat bij de borrel of bbq.

Ingrediënten:

1 el roomkaas
1 el mayonaise
1 1/2 el geraspte kaas
Zout
Evt yoghurt

Bereidingswijze:

Meng de ingrediënten door elkaar.
Serveer de kaasssalade bijvoorbeeld met stokbrood of toastjes.

Je kan met dit recept variëren door er kruiden doorheen te mixen.

Je kunt natuurlijk meer kaassalade maken door het recept te vermenigvuldigen. Of door bijvoorbeeld 1 dl in plaats van 1 el te nemen.

Eet smakelijk!

bruinbrood ijs

Laatst had ik een poging gedaan om brood te bakken in de römertopf, weten jullie nog?

Het brood zat vast in de römertopf met als resultaat veel brood waar ik geen plakjes van kon snijden.

Dit is een van de recepten die daaruit is voortgekomen...


Susanne Kookt!
Bruinbrood ijs

Recept Voor Bruin Brood IJs


donderdag 19 juli 2012

Zuurtjes

Ooit op internet een recept gevonden om zelf snoep te maken.
Het leek kinderlijk eenvoudig.
Het enige wat je nodig had was suiker en wat zuiveringszout.
Ik heb hier nog wat citroenjelly staan, dus ik dacht bij mezelf..die tover ik om in heerlijke napoleon achtige citroenzuurtjes / citroenballen. Niet dus.

Na de eerste poging met de citroen en maanzaad heb ik ze ook nog geprobeerd met de tomatenjelly.
Dacht dat ik bij de eerste misschien toch iets verkeerd had gedaan of dat het door het maanzaad vreemd smaakte.

Onderstaand zijn de foto's van wat lijkt lekkere zuurtjes.



Susanne kookt!
tomaten zuurtjes
Susanne Kookt!
citroen maanzaad zuurtjes


Susanne Kookt!
citroen maanzaad snoepje


Susanne Kookt!
tomaten snoepje


Ik heb 1/2 tl zuiveringszout op 50 gram suikermassa gebruikt.
Later met de tomaten versie heb ik 1/2 tl zuiveringszout op 150 gram suikermassa gebruikt.
Dit werkte op zich even goed als bij de citroenversie.
Maar de smaak bleeft verschrikkelijk.

Bij deze kan ik een ieder dus afraden om op deze manier snoep te maken.

Ik weet alleen niet of het aan het recept ligt of dat ik ergens iets verkeerd heb gedaan....
Is er iemand die dit recept ook geprobeerd heeft en als resultaat lekkere snoepjes had?

Susanne

Chocolade boetseren


Hebben jullie wel eens van die mooie geboetseerde dingen van chocolade gezien?
Ik heb me ooit ingelezen in choclate leather, maar toen ik las bij hoeveel mensen dat al mislukt was en een bende was geworden, ben ik er niet eens meer aan begonnen.

Vandaag zag ik dat Frances mc Naugthon haar nieuwe boek over chocolade boetseren binnenkort in de winkels ligt. Geinspireerd hierdoor ging ik op zoek naar de basisbeginselen van chocolade boetseren. Wat blijkt, het is half chocolade en half kandystroop...

Susanne Kookt!

En aangezien we laatst fruitjelly hebben gemaakt, dacht ik..'wat als....we de fruitjelly gebruiken!'.

Recept voor boetseer chocolade

Ingrediënten:

chocolade
fruitjelly (link)
evt tylose
Susanne Kookt!

Bereidingswijze:

Neem gelijke delen chocolade en fruitjelly.
Doe dit in een magnetronbestendig bakje of een au-bain marie pan.
Verwarm het totdat de chocolade voor 2/3 is gesmolten.
Bij mij was dit 45 seconden op 600 watt in de magnetron.


Roer de chocolade en de fruitjelly goed door elkaar. Je kan er evt nog een klein beetje tylose doorheen doen om de massa wat steviger te maken.

Laat de massa afkoelen tot kamertemperatuur.
En vervolgens kan je gaan boetseren.
Susanne kookt!Susanne Kookt!



Veel Boetseer plezier!

woensdag 18 juli 2012

Fruit Koekjes


Susanne kookt!
Gebakken Fruit Jelly Koekjes

Ingrediënten:

(klik op het woord om naar het recept te gaan)
1 recept voor volkorenkoekjes
1 recept voor fruit jelly of fruitjam als je geen zin of tijd hebt om fruitjelly te maken

Bereidingswijze:

Maak de fruitjelly van te voren, zodat deze goed kan afkoelen opstijft.

Maak het recept voor volkorenkoekjes.
Voor een speciaal effect kan je er nog voor kiezen om een deel van het deeg met cacao te kleuren.

Steek met bijvoorbeeld een bloemvormig vormpje bloemetjes uit het koekjesdeeg.
Leg de helft van de gemaakte bloemen op een met bakpapier bekleede bakplaat.
Neem de andere helft van de koekjes en steek met een kleine ronde vorm of met een appelboor kleine rondjes uit.

Plak nu 2 bloemetjes op elkaar. Een heel bloemetje met daarop een bloemetje met een gaatje in het midden.

Susanne Kookt!

Neem een beetje fruitjelly en vorm tussen 2 natgemaakte vingers een  balletje. Duw het balletje een beetje plat. Leg hem als hij de gewenste grootte heeft in het hart van de bloem.

Doe dit voor alle koekjes.

Bak de koekjes af op 160 graden hetelucht oven, voor 15 minuten.


Eet smakelijk!

Fruit Jelly

Vaster dan siroop, zachter dan een zuurtje.
Dit is mijn recept voor fruitjelly.
Ideaal als je bijvoorbeeld jamkoekjes wilt maken.
Want deze jelly kan je makkelijk in vorm kneden.


Susanne Kookt!
citroen, tomaat, kiwi





Ingrediënten:

1 stuks fruit
3 keer het gewicht van het schoon gesneden fruit aan
eventueel citroensap

Bereidingswijze:

Schil het fruit en snijd het fruit in kleine stukjes.
Weeg hoeveel fruit je nu in het bakje hebt zitten.
Neem 3x het gewicht van het fruit aan suiker.

Doe het in een magnetronbestendig bakje.
Kook het geheel 3 minuten op 600 watt.
Roer het geheel goed door.
Zet het bakje met fruit en suiker massa vervolgens elke keer 45 seconden tot 1 minuut op 600 watt in de magnetron. Bij mij was het ongeveer 6 a 7 minuten nodig.
Let wel goed op dat het er niet overheen gaat.

Btw dit kan natuurlijk ook in een pannetje op de kookplaat worden gemaakt.
Maar als je het niet in grote hoeveelheden nodig hebt, scheelt het een hoop rotzooi als je het in de magnetron maakt. Het bakje waarin je het gemaakt hebt kan dan meteen als bewaarbakje dienen.

Blijf de suikermassa verwarmen totdat je een massa hebt dit aan een vork blijft hangen als het afkoelt.

Laat de massa afkoelen. En klaar is je heerlijke fruitjelly!

De fruit jelly kan je goed bewaren in de koelkast.
Als je een beetje nodig hebt, haal je het eruit met een puntige lepel of vork.
De massa laat zich makkelijk vormen tussen 2 natgemaakte vingers.
Ideaal om te gebruiken in bijvoorbeeld koekjes.


Tip: tomaat geeft een erg mooie kleur en als je hem met schil en al gebruikt heeft het een mooi streepjes motief erin. Erg mooi en decoratief en bovenal verrassend lekker!


Eet smakelijk!

Recept volkoren koekjes

Laatst lekkere volkorenkoekjes gemaakt.
Dit is het recept zoals ik de koekjes heb gebakken.

Deze koekjes zijn ook lekker als basis voor Jamkoekjes.
Dit recept is genoeg voor 12 jamkoekjes of 22 koekjes.
Ligt er natuurlijk ook aan hoe groot je de koekjes maakt.

Ingredienten:

50 g boter
1 el honing
1/2 el melk
125 g volkorenmeel
1/2 tl bakpoeder
75 gram suiker

Bereidingswijze:

Roer de boter met de honing en de melk tot het een gladde massa is.
Vermeng in een andere kom het meel, de bakpoeder en de suiker.

Roer beetje bij beetje het meelmengsel bij de boter.
Blijf het erbij roeren totdat je het niet meer kan roeren.
Kneed het dan verder met je handen.

Als alles er goed is doorgekneed, leg dan het deeg voor minimaal een half uur in de koelkast.

Rol het deeg uit tot de gewenste dikte en steek er leuke vormpjes uit.

Bak de koekjes gaar op 160 graden hete lucht voor ongeveer 15 minuten.
Hoe snel ze gaar worden hangt natuurlijk ook af van hoe groot je de koekjes maakt.
Hou de koekjes daarom goed in de gaten.

Laat de koekjes na het bakken afkoelen.

Eet smakelijk!

dinsdag 17 juli 2012

Chocolade thee smoothie

Susanne Kookt!

Goed voor 2 glazen Chocolade thee Smoothie

Ingrediënten:
1 zakje chocolade thee (yoghi)
20 gram suiker
100 ml water
1 bolletje roomijs en 100 ml melk (gemixt) (romige versie)
150 ml karnemelk (light versie)

Bereidingswijze:
Kook 100 ml water voor de thee en giet dit over het theezakje.
Laat dit trekken volgens de verpakking.
Roer door de nog warme thee de suiker.
De suiker moet volledig oplossen in de thee.
Laat de theesiroop afkoelen.
Voeg de koude thee toe aan de karnemelk  of aan de roomijs en melk en mix de siroop er volledig doorheen.
Drink smakelijk!

maandag 16 juli 2012

recept Hopjespudding uit de Magnetron


Susanne kookt!
Hopjespudding

Hopjespudding uit de magnetron


Ingrediënten:

40 g maizena of custardpoeder
1,5 tot 3 gram oploskoffie
500 ml melk
75 g suiker
1 ei

Bereidingswijze:

Weeg 40 g maizena af, doe er de oploskoffie en 60 ml melk bij. Roer dit goed door, totdat het geen klontjes meer heeft. Voeg dit papje toe aan de resterende melk (440 ml). Roer dit even door en zet de maatbeker in de magnetron, voor ongeveer 3 minuten op 600 wat. Blijf erbij staan om te kijken of het niet te hard gaat koken.

Klop ondertussen een ei met de suiker schuimig.  Goed er doorheen roeren om te voorkomen dat je een roerei krijgt. Zet het geheel nu voor 5 minuten terug in de magnetron. Roer het af en toe door.

Als het helemaal gestold is, haal je het uit de magnetron en laat je het afkoelen.

Dit recept kan natuurlijk ook in een pannetje op de kookplaat worden gemaakt.


Susanne kookt!
Hopjes Vla
Als je liever hopjes vla hebt in plaats van hopjes pudding, voeg je na de kooktijd wat melk toe totdat de gewenste dikte is bereikt.

Eet Smakelijk!


zondag 15 juli 2012

kwark tulband

Susanne Kookt!
 



In mijn zoektocht naar het ultieme recept voor kwarkbol, stuitte ik op het recept voor tulband van Henk Molenberg. Ik heb besloten om dit recept te veranderen in een recept voor kwarkbol en te kijken wat er dan gebeurd. Het resultaat is een mooi gerezen bol broodje. Iets te bruin aan de bovenkant op de foto omdat de oven te hoog stond in het begin. Qua structuur was hij voor ons iets te broderig om als kwarkbol door te gaan. Maar als je er vanuit gaat dat het een kwarktulband of kwarkbrood is, smaakt het brood heerlijk. Kortom een lekker recept voor kwarkbrood, als je het mij vraagt.

Susanne Kookt!

Recept Kwark Tulband

Ingrediënten:

250 g meel
100 ml kwark (ongeveer 110g)
50 g bastardsuiker
50 g boter
2 eieren
schil van 1 citroen
6,66 g gist

Bereidingswijze:

Zorg ervoor dat de kwark en de eieren op kamertemperatuur zijn, anders rijst je deeg niet goed. Smelt de boter en weeg de andere ingrediënten af. Kneed de ingrediënten goed door elkaar voor ongeveer 15 minuten. Dit kan ook in de broodbakmachine. Laat het deeg vervolgens 90 minuten rijzen. Vorm er een mooie bol van of plaats het deeg in een met bakpapier bekleedde taartring. Laat het deeg 60 minuten rijzen. Bak de kwarktulband af op 160 graden voor 50 minuten.
Susanne Kookt!

Tip: je kunt natuurlijk ook van het deeg kleine bolletjes vormen.
Deze luxe kwarkbolletjes zouden niet misstaan tijdens een brunch of op de zondagse ontbijttafel.

Eet smakelijk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...