zaterdag 16 juni 2012

Magnetron Advocaat

Magnetron Advocaat

Ingrediënten:
8 eieren
300 gram witte suiker
4 zakjes vanillesuiker
½ liter brandewijn oid. Van 38%



Bereidingswijze:
Eieren kapot tikken en in een magnetronschaal doen,
suiker en vanillesuiker erbij doen en de brandewijn.
Met een garde goed doorroeren.

Zet de schaal in de magnetron op 600 watt, 30 seconden.
Roeren met de garde en weer 30 seconden op 600 watt.

Herhaal dit totdat de advocaat dik is. ( ongeveer 15 keer herhalen)
Koel de advocaat al roerend met de garde af in een bak met koud water,

 en doe het dan in een glazen pot.
Dit recept is genoet voor 1 liter.

Eet smakelijk!

Bovenstaand recept kwam ik tegen op  http://www.walchersgilde.nl/Likeur.html
Ik had er nog nooit van gehoord dat je het in de magnetron kon maken, dus verbaasd als dat ik ben, deel ik dit recept met jullie. Voor alle opa's, oma's, vaders en moeder, ooms en tantes die binnenkort een keer langs komen en spontaan vragen om advocaat,  net nu je het niet in huis hebt (gehaald).


Standaard recept voor Advocaat


10 eidooiers (dit moet ongeveer 200 gram)
1 heel ei
200 gram suiker
200 ml brandewijn
1 vanille stokje


Alle ingrediënten met elkaar mengen.
en au bain marie verwarmen tot het ei stolt.
Niet te hard verwarmen, want dan serveer je look-a-like advocaat met roerei ipv met slagroom!

Vitaal Broodmix zelf samenstellen

Zelf Vitaal Broodmix maken


Omdat mijn favoriete broodmix lang niet voor iedereen goed verkrijgbaar is, heb ik hem ontleed aan de hand van het etiket. Op deze manier kunnen jullie allemaal je eigen Vitaal Broodmix maken!

Ingrediënten:
345 gram volkorenmeel
50 gram havermout
27 gram roggenmeel
24 gram lijnzaad
21 gram zonnebloempitten
11 gram sesamzaad
10,8 gram zout
5,4 gram gist
5,4 gram suiker

Bereidingswijze:
De ingrediënten in de broodbakmachine doen.
Voeg er 300 ml water bij.
Kies een programma tussen de 2 tot 3 uur.
Het schijnt dat deze mix niet tegen een lang volkorenprogramma kan,
daarom bak ik hem vaak op volkoren snel stand.
Belangrijk is dan wel dat je oplet dat het water al de juiste temperatuur heeft!
Anders rijst je brood niet zo goed.

Susanne Kookt!
Vitaal Brood
Eet smakelijk!







Pizza Flapjes

Snelle pizza /  bladerdeeg flapjes

Ideaal als snel gerechtje of aanvulling bij een buffet/hapjes avond.
Zeer geschikt voor studenten, want deze ingrediënten kan je vaak al lange tijd van te voren in huis hebben. Ook leuk om met kinderen te maken.

Ingrediënten:
5 plakjes bladerdeeg
400 gram pasta basis groente mix, licht voorgegaard, in blokjes gesneden
Italiaanse kruiden
geraspte kaas
Evt tomatenpuree




Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Bereid een rooster of bakplaat voor door er een bakpapier op te leggen.

Haal de deegplakjes uit de vriezer en laat ze licht ontdooien.
Pak een deegflapjesvouwer (pasteivouwer) en leg er een plakje bladerdeeg op (met plastic onderfolie!)
Leg er vervolgens de groente op en strooi er de kruiden en kaas overheen.
Vouw het flapje deeg dicht, haal het vervolgens uit de vouwer, verwijder het folie en leg het deeg flapje op een bakpapier. Doe dit voor alle plakjes bladerdeeg.

Schuif de bakplaat/rooster in de oven en bak het gedurende 20 minuten.

Susanne Kookt!














Eet smakelijk!

vrijdag 15 juni 2012

Drie seconden ei - 'fastfood' - how to make scrambled eggs

Gezonde 'fastfood' eieren


Gezonder dan fastfood, sneller dan fastfood, volgens sommige zelfs lekkerder dan fastfood:

Jaja, ik heb het hier over Roerei!

Ook wel Scrambled Eggs genoemd. Maar ik noem ze het liefst 'Drie seconden eieren'.
Een snel ei bakken kan nu!

How to make; scrambled eggs



Susanne Kookt!
zet een pan op het vuur, vuur aan en breek alvast een ei in een kopje
pak ook alvast een spatel en leg deze bij de hand

Susanne Kookt!
pan is heet = ei in de pan
  • pan warm = olie in de pan
  • pan heet = ei in de pan + spatel in de hand
  • roer het ei 3 keer om en haal de pan vervolgens van het vuur (zet het vuur uit)
  • als het goed is is het ei nu voor 2/3 gestold
  • roer het ei nog een paar keer door, totdat alles helemaal gaar is

Susanne Kookt!
roerei
Serveer direct!

Vitaal Brood Puda

Vitaal brood, Puda
Susanne Kookt!
Vitaal Brood
Ingrediënten:
1 pakje Puda broodmix Vital.
170 gram water
145 gram melk

Bereidingswijze:
Broodmix in de broodbakmachine doen. Zorg ervoor dat melk en water alvast handwarm zijn. Water en melk afwegen en in de broodpan bij de broodmix schenken.

Programma:
Snel Volkoren.

Susanne Kookt
Vitaal Brood


Eet smakelijk!

donderdag 14 juni 2012

EHBB Inzakkend Brood (Eerste Hulp Bij Broodproblemen)

Andijvie sla met mosterd honing dressing

Doe meer met Andijvie!  Andijvie Sla

Vroeger aten we andijvie alleen gekookt, met een maizena papje aangepast. Tegenwoordig is het recept voor stamppot rauwe andijvie ook alom bekend. Nu zie je steeds meer de trend van Andijviesla opkomen. Of eigenlijk is het terugkomen, want het recept voor andijvie-sla is natuurlijk al zo oud als de weg naar Rome...


Andijvie Sla met mosterd honing dressing

Ingrediënten
1/2 krop andijvie
45 ml olijfolie
5 ml balsamico azijn
1 tl mosterd
1 el honing
1/8 tl zout

Bereidingswijze:
De andijvie in smalle reepjes fijn snijden.
In een kopje de ingredienten voor de dressing met elkaar mengen.

Schenk vlak voor het serveren de dressing over de andijvie en meng het geheel goed door elkaar.
Erg lekker met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes.

De sla kun je natuurlijk in een hand omdraai omtoveren in een salade, door er ingredienten aan toe te voegen.

Eet smakelijk!

woensdag 13 juni 2012

Provenciaalse lasagne, vegetarisch

Provenciaalse Lasagne

Ingrediënten:
Lasagnebladen
1 Courgette (groot)
250 champignons
1 pakje Passata di tomato
1 el Maizena
150 gram geraspte kaas
4 el pijnboompitten
2 el provenciaalse kruiden
zout en peper






Bereidingswijze:
Was de courgette en hak het in blokjes.
Bak deze alvast een beetje aan in een warme pan met een beetje olie.
Snijd de steeltjes van de champignons en snijd de champignons in blokjes.
Voeg ze toe aan de pan met de courgette. Bak ze bijna gaar.

Voor de saus schenk je de passata di tomato in een kommetje.
Doe in een kopje de maizena en maak deze aan met een klein beetje koud water.
Voeg de maizena toe aan de passata di tomato. Voeg de kruiden en het zout en peper toe.
Meng de groente door de tomatensaus.

Doe een laagje tomatensaus in een ingevette ovenschaal.
Leg hierop een laagje saus en stapel zo door tot de saus op is. Zorg ervoor dat je eindigt met een laagje tomatensaus. Strooi over de ovenschotel de geraspte kaas en vervolgens de pijnboompitten.

Bak de lasagne gaar op 180 graden hete lucht voor 20 minuten.

Eet Smakelijk!

dinsdag 12 juni 2012

brownie vruchten taart

En zo werd de brownie toch nog een beetje gezond.

Een vruchtenbrownie of een brownie met fruit, net hoe je het wilt noemen.
Voor een vetvrije brownie variant kan je de boter vervangen worden door 52 gram appelmoes.

Dit recept is voor 3 tot 4 kleine vormpjes. Als je een grote vlaaivorm wilt maken, moet je 3x dit recept nemen.
Susanne Kookt!
brownie met geroosterde sesam en banaan
Susanne Kookt!
brownie met muesli

Ingrediënten:
Browniebodem
64 gram suiker
31 gram volkorenmeel
31 gram cacao poeder
1 eieren
46 gram gesmolten boter
1/8 tl zout

Frosting
30 gram roomkaas
30 gram poedersuiker
citroentje

Topping
vers fruit

Facultatief
kleurstof, geroosterd sesamzaad, maanzaad, kokos of nootjes om het geheel mee te decoreren

Susanne Kookt!
brownie met kokosrasp


Susanne Kookt!
brownie met maanzaad
Bereidingswijze:
De oven voorverwarmen op 160 graden celsius.
Een vlaaivorm voorbereiden door een bakpapiertje op de bodem te leggen en de randen en het bakpapier in te vetten met boter.

De suiker met de bloem, cacaopoeder en zout in een kom doen. Even door elkaar mengen. De eieren en gesmolte boter toevoegen en goed doorroeren. Vul een vlaaivorm met het browniemengsel.
Bak de browniebodem in een grote vorm 20 tot 30 minuten in de oven, op 160 graden. Als je kleine vormpjes gebruikt, 12-18 minuten.

Susanne KooktLaat de browniebodem goed afkoelen. Als deze helemaal is afgekoeld maak je de frosting. Roer de poedersuiker door de roomkaas. Als je wilt kun je nog vanillie toevoegen hieraan. Een beetje citroentje toevoegen, omdat het anders een vrij zoete massa is. Smeer de brownievlaaibodem in met de frosting.

Werk het geheel af door er vers fruit op te leggen bijvoorbeeld aardbeien, blauwe bessen en frambozen. Zelf heb ik vandaag gekozen voor de volgende combinaties:
  • geroosterde sesamzaad met banaan
  • geraspte kokos
  • maanzaad
  • muesli
Variant: dit smaakt natuurlijk ook erg lekker met plakjes banaan als fruit gecombineerd met pecannoten en walnoten. Gebruik dan bijvoorbeeld caramel als frosting en ter decoratie een beetje caramel er overheen strepen.


Eet smakelijk!

Bananenjam zonder geleisuiker

Vroeger kochten we op vakantie Bananenjam.
Een jam die ze bij ons in de winkel eigenlijk bijna nooit verkochten en die we dan tijdens de zomervakantie opeens tegen kwamen. Als kind genoten we hier altijd erg van. Het is wel een vrij zoete jam, maar het is wel erg lekker! Ook lekker als je hem combineert met een andere jam, vul dan een glazen pot voor de helft met bijvoorbeeld aardbeien of frambozen jam en voor de andere helft met de bananenjam. Of met een paar kleine stukjes chocolade, bijvoorbeeld de bakvaste chocoladedruppels.

Net had ik dit onderste recept erbij gezocht om bananenjam te maken, kom ik erachter dat ik geen geleisuik heb. Heb het nu maar op een alternatieve manier gemaakt. Erg lekker, makkelijk, snel en eenvoudig.

Bananenjam met zonder geleisuiker

Susanne Kookt!
links: bananenjam rechts: kruidige bananenjam

Ingrediënten:
80 gram gepelde banaan
30 gram suiker
1 el citroentje
2 el water
1/2 el maizena

Bereidingswijze:
Pureer de banaan glad. Voeg de suiker, citroentje en het water toe. Neem een klein beetje van dit mengsel apart in een kommetje en doe de rest in een pan op het vuur. Voeg aan het kommetje met een beetje banaanmengsel de maizena toe. Roer  dit glad en voeg dit daarna toe aan de al warme bananenmassa in de pan. Even goed laten doorkoken terwijl je goed roert. Het stijft vanzelf op.
Ook lekker is de variant Banaan-kardemon-koriander-gember.
Voeg voor deze smaak naar je eigen smaak kardemon, koriander en gemberpoeder toe.



Onderstaand is het recept voor gewone bananenjam, met geleisuiker.

Bananenjam met geleisuiker

Ingrediënten:
600 gram gepelde bananen
sap van 1 citroenen
60 ml. appelsap of sinaasappelsap
250 gram geleisuiker


Bereidingswijze:
De bananen pureren. Citroensap, appelsap en geleisuiker toevoegen.
Het geheel in een pannetje aan de kook brengen en een paar minuten laten doorkoken en heel goed doorroeren om aanbranden te voorkomen!

Smullen maar!

maandag 11 juni 2012

snelle bietensalade

Vandaag stond een snelle bietensalade op het menu.

Benodigdheden:
1 klein blikje/potje bietjes
1 kleine appel (bijv. Jonagold)
1/2 el citroentje of een beetje verse citroensap (iets minder dan een halve citroen)
1 el roomkaas
1/2 tl zout
1/4 tl kruidnagel

Bereidingswijze:
Snij de bietjes in kleine stukjes. Als je verse zelf gaar gekookte biet gebruikt kan je ze ook in blokjes snijden. Snijd de appels in gelijke stukjes als de biet of iets kleiner.
De bietjes met de appelblokjes mengen en het citroensap hier overheen gieten. Roomkaas, zout en kruidnagel toevoegen en het geheel goed doormengen.

Eet Smakelijk!

Kaaskroket Klassieker Meesterlijk

Kaaskroket - De Klassieker

njam.tv/  Susanne Kookt!
kaaskroket   bron: njam.tv

Ingrediënten

voor een 30-tal kroketten
voor de kaas vulling:
200 gongezouten boter
220 gbloem
1 lmelk
1 tlnootmuskaat
20 ggeweekte gelatineblaadjes, uitgeknepen
120 ggemalen Gruyère
120 ggemalen Emmenthal
120 ggemalen Parmezaan
4 eidooiers
160 mlroom
versgemalen zwarte peper - zeezout
voor de ham-witloof variant:
10 stronkjes grondwitloof
50 gongezouten boter
150 gBreydelham in kleine blokjes
versgemalen zwarte peper - zeezout
voor het krokante korstje:
150 gbloem
5 losgeklopte eieren
150 gpanko (japans paneermeel)
voor het serveren: kerstomaatjes
tuinkers
citroen

Maak de kaasvulling:

Smelt de boter en voeg bloem toe. Bak alles even op, blus met melk en breng de saus al roerend aan de kook. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de gelatine toe en los al roerend op. Let op dat de saus niet meer kookt.
Smelt de kaas onder het mengsel. Klop de eidooiers los met de room en voeg toe. Stort de helft van het kaasvulling uit op een ingeoliede plaat en dek af met vershoudfolie. Laat minstens 1 nacht in de koelkast rusten.

Maak de ham-witloof variant:

Verwijder de hartjes uit de witloof. Laat de boter zacht kleuren en doe het witloof erbij. Breng op smaak met peper en zout en kleur de witloof aan. Dek af met bakpapier en zet het deksel op de pan. Laat de witloof op een laag vuur verder garen tot het zacht is.
Neem 300g witloof en snijd in kleine stukjes. Voeg de witloofstukjes samen met de ham toe aan de overblijvende vulling en roer goed door. Stort de vulling uit op een ingeoliede plaat en dek af met vershoudfolie. Laat minstens 1 nacht in de koelkast rusten.

Werk af:

Bekleed een snijplank met bakpapier en leg hierop beide vullingen. Bestrooi met een beetje bloem en snijd uit elke vulling een 15-tal kroketjes. Wentel door de bloem, eieren en panko. Laat alles nog een uurtje opstijven in de koelkast. Frituur de kroketjes goudbruin op 180°C.

Serveer:

Serveer de kroketten met kerstomaatjes, tuinkers en een partje citroen.

Berichtje van mij hierbij:
Dit recept is van Peter Goossens.

Als vegetarier zou ik de ham vervangen door gegrilde paprika of gedroogde tomaat.
De gelatine zou ik vervangen door agar-agar.

Ik stuitte per toeval op dit recept toen ik op de televisie het einde van het programma Meesterlijke Klassiekers zag. Peter Goossens maakte toen een erg mooi bord op. Helaas staat het filmpje nog niet online en ook nog geen foto. Zodra deze online staat zal ik kijken of ik deze hierbij kan posten. Als je het bord eenmaal gezien hebt, ben je absoluut verkocht!

Snickerbonbons 2

Vandaag ben ik begonnen met het maken van een snickerbonbon.
Tijdens het maken van het recept ben ik natuurlijk weer eens van visie veranderd en ben ik het spontaan anders gaan maken.



Susanne Kookt!
SnickeBonbons

Dit recept heb ik vandaag gebruikt:
35 gram roomboter (zacht)
25 gram roomkaas
cacaopoeder
1 tl pindakaas
12 pinda's in stukjes gehakt
3 blokjes lonka
2 tl ahornsiroop
40 gram pure chocolade
1 tl shortening

Bereidingswijze:
Roer de roomboter zacht. Vermeng deze met de roomkaas en de cacaopoeder. Voeg de pindakaas eraan toe.Vul de bonbonvormpjes met dit mengsel. Hak vervoglens de pinda's grof. Leg op elk mengsel 2 of 3 stukjes pinda. Hak de lonka's in en paar stukken en smelt ze in een bakje in de magnetron. Bij mij was dit op 600 watt 1:30 minuut. Roer de Lonka's goed door, ook tussendoor, en houd het goed in de gaten. Voeg de ahornsiroop toe aan de Lonka's. De caramel van Lonka's zo snel mogelijk over de pinda/chocoboter mengsel verdelen. Als het iets afkoelt, wordt het meteen weer wat steviger en plakkeriger en is het dus lastig om te verdelen. Als dit verdeeld is, smelten we de chocolade voorzichtig in de oven op 44 graden. Dit duurt ongeveer 7 minuten. Tussendoor goed doorroeren en goed in de gaten houden. De shortening toevoegen en nogmaals goed doorroeren. Daarna de chocolade over de bonbonvormpjes verdelen. Goed met de vormpjes op het werkblad slaan/tikken om de luchtbellen eruit te krijgen. In de koelkast plaatsen voor een paar uur om het geheel goed op te laten opstijven.


Susanne Kookt!
SnickerBonbon binnenkant



Susanne Kookt!
Snickerbonbon Bloem
Ik heb bloemetjesbonbonvormen gebruikt. Doordat ik in de 'cacaoboter' met een ronde achterkant van een lepel een holletje tot op de bodem heb gemaakt, en toen de caramel erin heb gedaan en daarna pas de pinda, zit er bij een aantal bloemetjes een heel mooi caramel hartje in het midden.
Eet Smakelijk!

Volkorenbrood met Pecannoten en Ahornsiroop

Vandaag/vannacht dit heerlijke recept geprobeerd. Het maakt een heerlijke brood.

Susanne Kookt
Volkorenbrood met Pecannoten en Ahornsiroop

Lekker mals, mooie structuur, knapperige korst en heerlijk van smaak.


Ingrediënten:
400 gram volkorenmeel extra (verrijkt met glutenpoeder en krokant brood-poeder)
18 gram boter
7,2 gram zout
45 gram ahornsyroop
240 gram karnemelk
70 gram pecannoten (grof gehakt)
4 gram gist

Bereidingswijze:
programma: Volkoren Rozijnen
maat: m
Opmerking:
Ik had eerst deze maten voor vocht uitgerekend en vervolgens niet alles erin gedaan. Later kwam ik erachter dat het dan toch te droog was en heb ik er weer wat vocht bij toegevoegd. Het kan dus zijn dat het wenselijk is er iets meer of minder vocht in te doen.
Eet Smakelijk!

20 Snickerbonbon recepten

Ik wilde graag een snickerbonbon maken.
Gewoon omdat ik leuke bonbonvormpjes heb gekocht en omdat ik snickers erg lekker vind.

Ik dacht heel gemakkelijk een stukje gesmolten chocolade in een vormpje te doen en daar een stukje snicker in duwen.
Inmiddels kwam ik op internet al verschillende mensen tegen die al snickerbonbons hadden gemaakt. Opeens leek het hele idee wat ik had niet meer origineel.
Dus heb ik nu 18 manieren om een snickerbonbon te maken bedacht.

Snickerbonbons
  1. gesmolten chocolade, stukje snickers, gesmolten chocolade
  2. gesmolten chocolade, pinda erin duwen
  3. gesmolten chocolade, gecarameliseerde pinda erin
  4. gesmolten chocolade, pinda(stukjes), caramel, gesmolten chocolade
  5. gesmolten chocolade, pinda, fudge, gesmolten chcoolade
  6. gesmolten chocolade, laagje pindakaas, gesmolten chocolade
  7. gesmolten chocolade, laagje pindakaas, caramel erover, gesmolten chocolade
  8. gesmolten chocolade, laagje pindakaas, stukje fudge erop, gesmolten chocolade
  9. gesmolten chocolade met pindakaas vermengd, gevuld met caramel
  10. gesmolten chocolade met pindakaas vermengd, gevuld met fudge
  11. chocoladebonbon gevuld met pindakaaswodka
  12. chocoladeboter, pinda erin duwen/rollen
  13. chocoladeboter, gecarameliseerde pinda stukjes erin
  14. chocolade boter, pindakaas erdoor
  15. chocolade boter, pindakaas erdoor, gevuld met caramel
  16. chocolade boter, pindakaas erdoor, gevuld met fudge
  17. chocolade boter, pindakaas met caramel erin
  18. chocolade boter, pindakaas met fudge erin
Mijn toppers zijn:
bonbon gevuld met stukjes fijngehakte pinda die met caramel is vermengd
gesmolten chocolade, stukje snickers, gesmolten chocolade
chocolade boter, pindakaas erdoor, gevuld met caramel

Mijn internettopper is:
19. Gezonde snickers van Vivienne Houtman
      Haar recept vind je hier.

Mijn variant hierop is:
20. Cacao, melk, caramel, pindakaas en havermout


* met chocoladeboter bedoel ik geen cacaoboter maar een mengsel van cacao, boter (en eventueel roomkaas)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...