zaterdag 10 maart 2012

Knäckebröd II

De knäckebröd staat in de oven!
In huis ruikt het inmiddels heerlijk naar rogge.










En toen het tijd was om de Knäckebröd uit de oven te halen...



Knäckebröd
Natuurlijk alvast een stukje geproefd. Was heerlijk! Alleen de volgende keer ga ik toch echt van te voren opzoek naar ongeroosterde sesamzaad. Nu zit er geroosterd sesamzaad doorheen, wat het een heerlijke twist geeft, maar ook een vrij overheersende twist.

Knäckebröd

Vanavond nog even aan de slag met Knäckebröd!
Ik ga het volgende recept gebruiken.

1 dl  roggemeel
1 dl maïzena
1 dl zonnebloempitten
1 dl sesam
1/2 tl zout
1/2 tl bakpoeder
0,5 dl zonnebloemolie
2 dl kokend water


Alle ingredienten bij elkaar doen en goed mengen. Op een bakplaat uitsmeren en vervolgens er gaatjes in prikken en met een pizzasnijder stukjes snijden. Ongeveer een uur op 150 graden bakken.

Spinaziepannenkoeken

Vandaag eens lekker 'bijna' gezond gegeten.
Spinaziepannenkoeken met appel en brie
30 gram roggemeel
40 gram volkorenmeel
30 gram bloem
2 eieren
200 gram diepvries spinazie (ontdooid en fijngemalen)
60 ml melk (ongeveer, afhankelijk van hoe dik je het beslag wil)





1 appel
100 gram brie

In de koekenpan een beetje boter verhitten.
De appeltjes gaar en bruinig bakken.
Zet deze apart.














Vervolgens in de koekenpan de pannenkoekjes bakken.
Daarna er appel en brie opleggen en even doorwarmen/laten smelten en indien gewenst de pannenkoek dubbelvouwen.

vrijdag 9 maart 2012

botercreme

Vandaag de koelkast even opgeruimd.
Er stond nog een bakje botercreme, die wsl nog maar een paar dagen houdbaar zou zijn.
Om dit goed op te ruimen,kon ik er natuurlijk net zo goed even mee spelen.

Dus de koekjespistool uit de kast getoverd.
En het bakje botercreme maar even gebruikt om te spelen.

Het was maar een klein beetje en ik had ook weinig zin om er uren aan te spenderen.
Maar voor de 5 minuten die ik had, was het best leuk.

Nu weet ik inmiddels wat ik met 1 van de spuitmondjes allemaal kan.


knoop, ook geschikt om lintjes te maken

mandje

hekwerk

golfjes

sprits

sierrand

Pannenkoeken!

Het basisrecept voor pannenkoeken is bij de meeste mensen wel bekend.
In beide recepten kan uiteraard naar smaak suiker worden toegevoegd.

Basispannenkoeken
1 ei
100 gram meel/bloem
2 dl melk
1/2 tl zout

Het Amerikaanse recept is met bakpoeder. Daardoor worden ze dikker en luchtiger.

Basis Amerikaanse pannenkoeken
1 ei
600 gram bloem
250 ml melk
15 ml gesmolten boter
3 etl bak poeder (3x 15 ml)
2 tl bicarbonaat
1 tl zout

Voor vanavond wil ik een van deze twee recepten proberen en dan of experimenteren met spinazie erdoor of erop. Of het basisrecept voor hollandse pannenkoeken met verschillende soorten bloem/meel maken (mais-, rogge-, volkoremeel en bloem).

woensdag 7 maart 2012

Menukaart

Je verdraaid, heb ik weer. Het regent pijpenstelen met op het moment dat ik klaar ben met werken en naar de trein toe wil fietsen. Natuurlijk is het zo'n dag waarop alles tegen zit en er onderweg van alles gebeurd. Stoplichten staan een eeuwigheid op rood en automobilisten op de weg van rechts staan met hun auto over het fietspad heen. Natuurlijk zie je dan de trein mooi voor je neus wegrijden.

Mar elk nadeel heeft zijn voordeel, zo ook in deze situatie. Terwijl ik al verkleumend op het bankje zit te wachten totdat de volgende trein komt, spiek ik even op de dagkaart van het restaurant welke zich achter mij bevind.

Het vegetarische hoofdgerecht van vandaag is  een spinaziepannenkoek met brie en appel. Ik probeer dit even voor me te zien. Is een spinaziepannenkoek een pannenkoek met een beetje spinazie erop of is dat een pannenkoek met spinazie door het beslag? Ik kan het nog niet helemaal voor me zien, maar de smaak combinatie zelf klinkt erg goed in mijn oren. Dit recept moet ik straks maar eens proberen te achterhalen. Lijkt mij en lekkere en gezonde combinatie.  Het recept krijt en extra dimensie route.het toevoegen van fruit.  Ben zelf natuurlijk al jaren dan van het gebruik van fruit in de warme maaltijd.

Wat misschien nog een leuk alternatief is om dit recept zonder fruit te maken een is een spinazie pannenkoek met ui en feta.

zondag 4 maart 2012

Kwarkbol deel 4

Vandaag nog een poging gewaagd om een lekker kwarkbrood te maken.
Hij staat nu af te koelen, dus heb hem nog niet kunnen aansnijden. Het brood voelt niet zwaar aan, klonk hol als ik erop klopte en was 95 graden toen ik hem uit de oven haalde. Verder ziet hij er erg lekker uit! Dus kan haast niet wachten totdat ik hem kan proeven...
Inmiddels is hij afgekoelt en heb ik hem geproefd. Het is een prima broodje geworden. Hij smaakt lekker, is luchtig en zacht van.structuur. Alleen lijkt hij qua smaak meer op een rozijnenbrood, dan op de kwarkbol...
Maar hij is wel lekker!


Ingredienten:
Ingredienten 1:
450 g bloem
150 g melk
150 g mascarpone
30 g gesmolten boter
20 g vruchtenbroodpoeder
6 g gist

Ingredienten 2:
6,5 g zout
10 g zout
100 g rozijnen (geweld)
10 g honing
1 ei

20 g boter (in kleine stukjes,aan het einde van de eerste kneedsessietoevoegen)

Bereidingswijze:
Kneed de ingredienten van de 1e ingredientenlijst door elkaar tot een deeg.
Na 15 minuten kneden de ingreidenten van de 2e lijst toevoegen en nog kort doorkneden.

Het deeg 75 minuten laten rijzen op een warme en niet tochtige plaats.
(na ongeveer 30 minuten opbollen en in de juiste vorm plaatsen)

Het deeg op 180 tot 200 graden afbakken voor ongeveer 30 minuten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...