woensdag 16 mei 2012

griesmeelsoufflé

Griesmeel klinkt tegenwoordig in de oren van velen ouderwets. De een denkt erbij terug aan zijn kinderjaren of aan zijn/haar grootmoeder, de ander denkt terug aan korreltjespap of pudding die ze ooit hebben gegeten. En sommige verlangen ernaar om het te maken en vinden het spijtig dat ze het zo weinig eten. Nu kan je het griesmeelpap/griesmeelpudding tegenwoordig ook in de supermarkt kopen, dus dat is voor sommige mensen een uitkomst. Maar zoek je een echt recept om iemand ervan te overtuigen dat griesmeel meer dan alleen korreltjes is of zoek je gewoon een goede reden om de griesmeel weer eens uit de kast te pakken, probeer dan onderstaand recept.

Ingrediënten:
200 ml melk
45 gram griesmeel
25 gram suiker
1 el hazelnoten of pijnboompitten, fijngehakt
klontje boter
snufje zout
1 ei
1 theelepel citroentje
2 eetlepels vruchtenbroodverbeteraar (optioneel)

Bereidingswijze:
De oven voorverwarmen op 160 graden hetelucht.
Twee ramequins klaarzetten en voorbereiden.

Breng de melk aan de kook. Zorg dat de melk niet te hard kookt, dus zet het vuur/kookplaat op middelmatige temperatuur. Voeg de griesmeel, suiker en noten toe. Na 3 minuten koken voeg je de boter en een snufje zout toe.Voeg desgewenst ook het vruchtenbroodpoeder toe.  Als het in totaal 5 minuten heeft gekookt haal je het van het vuur af. Zet het geheel in de gootsteen met koud water. Goed roeren, zo kan het snel afkoelen. Voeg er het sap van het citroentje toe. Splits een ei boven een schone kom/glas. Voeg het eigeel bij de afgekoelde griesmeel. Het eiwit stijfslaan tot stevige pieken. Het eiwit voorzichtig door de griesmeel spatelen. Het geheel voorzichtig over 2 ramequins verdelen.
Zachtjes de ramequins in de oven schuiven en 30 minuten op 160 graden laten garen totdat de bovenkant bruin is.

Eet smakelijk!

gebakken banaan uit de oven

Deze gebakken bananen smaken erg lekker en zijn gemakkelijk te maken. Ze hebben geen krokant deeglaagje, zoals je bij de gebakken banaan die je bij de chinees kan bestellen. Maar deze hebben het eigenlijk niet nodig en bovendien zijn ze kinderlijk eenvoudig om te maken! Leuk om op een zondag te maken met de kinderen voor bijvoorbeeld het toetje.

Ingrediënten:
1/2 banaan per persoon
1 theelepel kaneel
1/2 etleepel bruine suiker
evt 1 theelepel gemalen kokos

Bereidingswijze:
Pak ee stuk schoon en sterk aluminumfolie.
Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.
Pel een banaan en snijd hem in tween doormidden.
Leg elk stuk banaan op een stuk aluminumfolie.
Strooi en de suiker, kaneel en eventueel de kokos over.
Rol de banaan een keer om en zorg ervoor dat er overal suiker en kaneel zit.
Rol de banaan op in het aluminum folie, als een toffe.
(Dus zowiezo het alluminium folie helemaal rondom de banaan en de uiteinden van het aluminumfolie iets uitstekend. Daar waar het folie uitsteekt draai je het folie een paar keer om.)

Bak de banaan 15-25 minuten op 180 graden.
Haal het daarna voorzichtig uit de oven en heel voorzichtig uit het folie.
De banaan is dan nog heel erg heet! Dus pas op met de vingers en de tong!

Laat de banaan iets afkoelen en dan smullen maar!

met kaneel-kokos-caramellaagje @ www.susannekookt.blogspot.com

Eet Smakelijk!

dinsdag 15 mei 2012

Pastataart

Na vorige week een foto van spagettitaart te hebben gezien,bleef het beeld in mijn hoofd hangen. Vandaag was een regenachtige dag en was dus niet zo handig om boodschappen te doen. Gelukkig had ik onderstaande ingredienten wel in huis, en voila...mijn eigen variatie op de spagetthitaart was ontstaan!

Ingrediënten:
175 gram pasta
150 gram kaas
100 gram spinazie
350 gram champignons
3 eieren
paneermeel
olie
zout
basilicum
paprikapoeder
uipoeder

Bereidingswijze:

De oven voorverwarmen op 180 graden, heten lucht.

Ontdooi de spinazie voorzichtig in de magnetron, zonder te verwarmen. Vervolgens de pasta koken volgens de gebruiksaanwijzing. De champignons ondertussen in stukken snijden en bakken in een koekenpan.

Een ovenschaal beboteren en met paneermeel bestrooien.

De eieren in een maatbeker of kom doen en even loskloppen, vervolgens spinazie en eieren toevoegen. Het geheel kruiden met zout, basilicum, paprikapoeder en uipoeder. De pasta toevoegen aan het geheel en goed door elkaar mengen. Het geheel in de ovenschaal scheppen en bestrooien met nog wat paneermeel en kaas.

Bak het geheel in 35-45 minuten af, op 180 graden hete lucht.


Eet Smakelijk!

Karamel

Vandaag had ik bij de cakepops caramel gemaakt. Het was eigenlijk bedoeld om er in mooie lijntjes overheen te treken, maar ik had nog een paar cakepops zonder chocolade en heb de cakepops helemaal gerold door de karamel. De karamel is gemakkelijk om te maken, maar je moet er goed bij blijven staan en echt op tijd zijn, anders zit er al snel een bittere smaak aan.

Ingrediënten:
4 eetlepels suiker
1/2 eetlepel boter
2 eetlepels 'roomkaas'

Bereidingswijze:
Zorg dat je alles afgemeten klaar hebt staan en bij de hand hebt. De suiker in een pannetje op middelmatig vuur verwarmen totdat het smelt. Goed roeren zodat het niet gaat vastplakken. Wachten totdat het koperkleurig wordt. Vervolgens de boter toevoegen totdat deze is gesmolten en geheel vermengd is. Meteen van het vuur af halen en de roomkaas toevoegen. Vervolgens heb je een heerlijke caramel. Hij is nog enkele dagen tot 2 weken houdbaar in de koelkast. Als je hem dan weer vloeibaarder wilt hebben, doe je hem 1 minuut in de magnetron.

cakepops

Vandaag voor het eerst een echte poging tot cakepops gedaan. Hiervoor heb ik gewone goedkope supermarkt chocolade gekocht en geen candymelts of fancy smelt chocolade.. Het enige nadeel hiervan die ik ondervond is dat de chocolade volgens mij niet zo vloeibaar wordt als candymelts of speciale chocolade om te smelten.

Ik smolt de chocolade in de magnetron, zoals ik al eens eerder heb gedaan.
Helaas kwam ik tot de ontdekking dat mijn magnetron-proof maatbekertje dus echt niet zo magnetronproof is als het pictotje zegt.. Balen dus. Een gat in het maatbekertje en magentron onder de plastic. Balen dus! Geloof dus nooit een magnetron-picto en blijf er altijd bij staan!

Heb daarna maar de chocolade gesmolten au-bain-marie. De cakepops had ik gisteren als gemaakt. Mijn tip is wel, zorg dat ze zo koud mogelijk zijn als je ze gaat verwerken. Dan blijft het stokje beter in de cake zitten.

Deze cakejes zijn dus gemaakt met huistuin en keuken spullen; cake, boter, koelkast, coctailprikkers, piepschuim, keukenpapier, pannetje met au-bain-marie pan of kleiner pannetje/kommetje.


Ik had uiteindelijk wel 1 fancy-bakgerei gebruikt, namelijk de pen waarmee ik er gezichtjes op heb getekend. Deze is geschikt voor consumptie.

En ik heb zelf caramel gemaakt. Hier komt het recept ook nog van op de site.

En hier het resultaat van vandaag;



arretjes - penny wafels

Vandaag had ik cakepops gemaakt en ze gedecoreerd met gesmolten chocolade. Voor de decoratie van de cakepops had ik ook een aantal koekjes verkruimeld. Toen ik het au-bain-marie pannetje keek en het restje chocolade erin zag liggen en naar het bakje met koekjes keek, kreeg ik een idee.

Arretjes penny wafels

Ingrediënten:
verkruimelde koekjes
gesmolten chocolade
eetpapier

Bereidingswijze:
De verkruimelde koekjes door de gesmolten chocolade mengen. Het geheel op een eetpapier uitsmeren. Hier weer een velletje eetpapier opleggen. Of als het eerste velletje maar voor de helft is gevuld, het velletje eetpapier dubbelvouwen.

Laat het geheel afkoelen totdat het stevig is geworden. Snijd het vervolgens in stukjes.

Eet Smakelijk!

Rose-cakepop

Gisteren begonnen met mijn eerste serieuze poging tot het maken van cakepops.
Het recept dat ik gebruikt heb zal ik later vandaag nog op mijn blog proberen te zetten.
Heb zojuist de eerste twee gedecoreerd met fondant.
En zelf vind ik ze erg mooi geworden voor een eerste poging.



maandag 14 mei 2012

cakepops recept

Ingredienten:
1 cake
200 gram poedersuiker
1 etl melk
2 eetlepels crisco + 1 tl water
of 2 eetlepels boter op kamertemperatuur

Bereidingswijze:
De cake verkruimelen in een kom. De crisco met water vermengen of de roomboter afmeten. De crisco/boter voorzichtig met de poedersuiker mengen. Dit mengsel met de cakekruimels vermengen. Als het goed is kan je er nu balletjes van vormen. De balletjes moeten als het goed is stevig aanvoelen. Ze vallen niet uiteen als je er zachtjes op drukt. De balletjes nu een nacht in de koelkast laten opstijven.

Daarna kan je ze decoreren met candymelts, gesmolten chocolade of fondant.

Eet smakelijk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...