woensdag 16 mei 2012

griesmeelsoufflé

Griesmeel klinkt tegenwoordig in de oren van velen ouderwets. De een denkt erbij terug aan zijn kinderjaren of aan zijn/haar grootmoeder, de ander denkt terug aan korreltjespap of pudding die ze ooit hebben gegeten. En sommige verlangen ernaar om het te maken en vinden het spijtig dat ze het zo weinig eten. Nu kan je het griesmeelpap/griesmeelpudding tegenwoordig ook in de supermarkt kopen, dus dat is voor sommige mensen een uitkomst. Maar zoek je een echt recept om iemand ervan te overtuigen dat griesmeel meer dan alleen korreltjes is of zoek je gewoon een goede reden om de griesmeel weer eens uit de kast te pakken, probeer dan onderstaand recept.

Ingrediënten:
200 ml melk
45 gram griesmeel
25 gram suiker
1 el hazelnoten of pijnboompitten, fijngehakt
klontje boter
snufje zout
1 ei
1 theelepel citroentje
2 eetlepels vruchtenbroodverbeteraar (optioneel)

Bereidingswijze:
De oven voorverwarmen op 160 graden hetelucht.
Twee ramequins klaarzetten en voorbereiden.

Breng de melk aan de kook. Zorg dat de melk niet te hard kookt, dus zet het vuur/kookplaat op middelmatige temperatuur. Voeg de griesmeel, suiker en noten toe. Na 3 minuten koken voeg je de boter en een snufje zout toe.Voeg desgewenst ook het vruchtenbroodpoeder toe.  Als het in totaal 5 minuten heeft gekookt haal je het van het vuur af. Zet het geheel in de gootsteen met koud water. Goed roeren, zo kan het snel afkoelen. Voeg er het sap van het citroentje toe. Splits een ei boven een schone kom/glas. Voeg het eigeel bij de afgekoelde griesmeel. Het eiwit stijfslaan tot stevige pieken. Het eiwit voorzichtig door de griesmeel spatelen. Het geheel voorzichtig over 2 ramequins verdelen.
Zachtjes de ramequins in de oven schuiven en 30 minuten op 160 graden laten garen totdat de bovenkant bruin is.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...