zaterdag 25 februari 2012

Uitdagingen

Om mezelf uit te dagen op culinaire gebied ga ik de komende tijd allerlei uitdagingen bedenken. Wat wil ik echt nog leren/oefenen/doen etc op het gebied van eten en drinken. Deze lijst zal de komende tijd zich nog wel uitbreiden, maar het begin is alvast gemaakt.
Druk aan de bak II

Gisteren is het broodje prima gelukt. 's Avonds bij de scouting Brownies gebakken. Een poging tot, althans. Ik had natuurlijk stiekem de boter wat zachter gemaakt in de magnetron en alle andere trucjes die ik kende uit de kast gehaald en doorverteld, maar helaas deed oven het niet echt fantastisch. Of wij snappen na al die jaren nog steeds niet zo goed hoe hij werkt. Maar als de brownie er lange tijd in zit en er eerder uitziet alsof hij weg drijft omdat de boter is gesmolten dan dat hij klaar is om gegeten te worden,dan klopt er iets niet. Maar gelukkig smaakte ze uiteindelijk goed.

Verder vandaag een muffin gegeten en tot de conclusie genomen dat lang niet alles wat in een papiertje zit en van een bakkertje af komt ook echt overweldigend lekker hoeft te zijn. De muffin was niet vers meer, maar dat mocht de pret niet drukken. Het smaakte eigenlijk vooral vet en naar suiker, het kruimelde verschrikkelijk en verder was er weinig aan. Ik blij met mijn prachtige cupcake boek..want ik weet gelukkig inmiddels hoe een heerlijk een muffin ook kan smaken. Mijn all time favoriete muffin is overigens een muffin die ik ooit in Velp heb gekocht, bij een winkeltje met koffiehoek. Die waren echt heerlijk! Daar zou je voor om willen fietsen zo lekker. Maar helaas nog niet hun geheime recept weten te ontrafelen.. Vast iets te maken met verantwoorde voedingsstoffen en een hoop biologisch geteelde liefde.

De bananensmoothie was wederom een succes vandaag. Het recept is kinderlijk eenvoudig, maar dat maakt misschien het succes alleen maar groter. Een banaan per persoon pureren met een 300 ml chocolade melk en mixen maar! Heerlijk!

Verder heb ik besloten om voor morgenochtend niet te gaan bakken. Hoewel ik wel net een sms'je krijg dat vriendje lief graag morgenochtend met me wil ontbijten, ben ik niet van plan om vandaag nog lang op te blijven om broodjes te gaan bakken. Dit vooral omdat ik vanochtend met grote trek in de trein zat en een hapje van  mijn gisteren gebakken broodje nam. Hij was verdraaid lekker! Het recept had ik al eens gebakken en tot lievelingsbrood gebombardeerd, maar had het brood toen nog met standaard supermarktbloem/meel gebakken. Dit keer had ik bij de molen meel gekocht en dat maakte toch een groot verschil. Ik zal morgenochtend een lekker eitje koken voor erop, want het is dan wel een gewoon sneetje broodje...maar als het zo lekker smaakt, kan daar geen zondags bolletje tegenop!

Zometeen lekker naar bed en dan kan ik haast niet wachten op het ontbijt van morgen ochtend...

vrijdag 24 februari 2012

zonnebloem bruin van Levine

Tussen alle bedrijven door vandaag een van mijn lievelingsbroden gebakken...Zonnebloem-bruin brood. Naar het recept van Levine, alleen heb ik stiekem wat extra gluten toegevoegd...

Het deeg na de 1e rijs
het deeg gaat de 2e rijs in

Klaar!!

foodblogs

Via via kwam ik er net achter dat er zelfs een top 50 bestaat van beste foodblogs. Deze worden dan wel verkozen door de site 'just-eat', dus het is maar de vraag op welke punten ze zijn beoordeeld.
Nu heb ik natuurlijk niet de ambitie om uberhaupt met andere foodblogs te gaan  'concurreren', maar het is natuurlijk wel erg leuk om deze sites eens te bekijken.

top 50 nederlandse foodblogs

Na de top 50 te hebben doorgelezen, ontdekte ik al snel een heerlijke foodblog vol met lekkere taartjes, gebakjes en andere zoetigheid.....check it out....

http://carolinebrouwer.blogspot.com/

Druk aan de bak..

Ondanks dat ik dit weekend mag werken, heb ik toch nog een druk bakschema.
Inmiddels staat er een zonnebloem bruin, met een tekort aan zonnebloempitten te rijzen. Vanavond brownies bakken bij de scouting, morgen middag een chocolade-bananenshake maken, morgen avond patat bakken (?) op het werk, nu heb ik ook al geruchten gehoord over een lekkere cake die iemand gaat bakken..hopelijk mag ik dan ook een stukje proeven. Nu nog bedenken wat voor zondagse broodjes ik voor de brunch van zondagochtend moet gaan maken... Dit weekend dus druk druk druk aan de bak..

Rogge-tarwe-rozijnen brood

De laatste sneetjes van een lekker  Rogge-tarwe-rozijnen brood.

Een broodje dat vooral lekker is met gewone kaas, appelstroop of chocolade pasta.


bezoekje aan de molen

Gisteren nog even naar de molen hier geweest. Even een pakje volkorenmeel gehaald voor het zonnebloem-volkorenbrood welke ik vandaag ga bakken. Tot mijn grote verbazing zag ik dat ze er  Crisco verkopen, net wat ik nodig had! En ook kleine bakjes eiwitpoeder. Eindelijk! Had natuurlijk al wel eerder in andere winkels grotere verpakkingen eiwitpoeder gezien, maar dat leek mij niet handig. Zoveel gebruik ik het niet en al helemaal niet in grote hoeveelheden. Dus dit is ideaal! Volgende week maar eens flowerpaste maken of met icing gaan oefenen.

bakken en hogere wiskunde

Ik heb een erg mooi, maar groot broodbakblik. Het voordeel hiervan is dat ik natuurlijk niet elke dag een brood hoef te bakken. Het nadeel is wel weer dat de meeste recepten er niet op geschreven zijn... Dus tja, even een receptje omrekenen... Maar uh..hoe doe je dat ook al weer...voor sommige mensen lijkt het meer op hogere wiskunde?? Nou eigenlijk is t niet zo heel erg moeilijk als je het trucje weet en een beetje handig bent met excel. Als je in de ene kolom het recept zet en in de kolom ernaast het gewicht van het ingredient deelt door het totaal aantal bloem/meel. Dus als je een brood hebt waar je 500 gram meel voor nodig hebt, dan deel je bijvoorbeeld 7 gram gist door 500 gram meel. Excel rekent dan meteen uit dat dit 1,4% is. Als je bijvoorbeeld een brood met 600 gram meel wil bakken, dan doe je dus 600 * 1,4 % ...In excel kan je dit standaard laten doorrekenen, waardoor je het 1 keer goed invoert, de kolom doortrekt en voila....je recept is omgerekend...

donderdag 23 februari 2012

kaneel-walnoot 'croissantjes' uit het oosten

Dit lijkt me een heerlijke recept voor een lekkere zondagmiddag.....
foto is van onderstaande site...


AZ Cookbook - Food From Azerbaijan & Beyond » Cinnamon-Walnut Apple Roll-Ups (Elmali Kurabiye)

Komt dus ook zekers op mijn things-to-bake-list.....

kaas, bier, mosterd en toch is het brood??

In het kader van de party-bread's of de bekende breek-broden, kwam ik zojuist tijdens een strooptocht op het WWW een zeer bijzonder recept tegen. Een recept met alle ingredienten voor een heerlijke avondje borrelen. Een biertje, kaas en mosterd, broodje en uh...maar dan in 1 recept ?!!

Dit recept is denk ik zeker een avondje experimenteren waard. Helaas mag ik dit weekend werken, maar dit recept komt zeker op mijn 'things-to-bake-list'.

Ben zeer benieuwd naar jullie ervaringen met dit recept....

recept: kaas, bier, mosterd - breekbrood

Dit is het resultaat van de site, dus echt de moeite waard om het recept te bekijken!

ketting brief...

Vandaag kreeg ik een e-mail van een vriendin. Het was een e-mail met hetzelfde concept als de kettingbrieven vroeger hadden. Kennelijk bestaat dit concept nog steeds :D Wat een nostalgie. Tot mijn grote verbazing was het voor de verandering een recepten kettingbrief! In plaats van een kaartje te sturen, was het in dit geval de bedoeling dat we een recept door zouden sturen. Het eindresultaat zouden 36 lekkere en makkelijke recepten zijn. Nou ik ben zeer benieuwd. Zal vandaag nog een recept van mij sturen naar de mensen op het lijstje. Het zal mij benieuwen welke recepten ik terug ga krijgen.....

maandag 20 februari 2012

vogelkooitje- taart!

Dit weekend met de stroopwafelslagroomvulling een taartje gemaakt, deze afgesmeerd met koffie-botercremè en bekleed met fondant. Zoals jullie kunnen zien is het een vogelkooitje geworden.

zondag 19 februari 2012

SWST (StroopWafelSlagroomTaart)

Afgelopen weekend een StroopwafelSlagroomTaart gemaakt. Deze viel zeer goed in de smaak bij iedereen. Zeker voor herhaling vatbaar!Ingredienten
  • basisrecept voor  biscuittaart
  • opgeklopte slagroom (evt. met klop-fix)
  • stroopwafels
  • botercrème met koffie extract

Biscuit doorsnijden en een dijkje van koffiebotercrème spuiten.
Stroopwafels met een rasp fijn raspen, het karamel laagje doorknippen met een schaar.
Een aantal stroopwafels in kleine stukjes knippen.
De stroopwafels rustig door de slagroom vouwen.

De taart vullen met de stroopwafelslagroom. De taart stapelen en verder afsmeren met de stroopwafelslagroom. Evt decoreren met stukjes stroopwafel.

Eet smakelijk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...