zaterdag 26 mei 2012

Gibassier, zoete luxe brood kroontjes

Voor de brunch op 1e pinksterdag heb ik Gibassier gemaakt.
Had er nog nooit van gehoord, laat staan een geproefd, maar toen ik het recept las op http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2011/07/gibassier.html dacht ik die ga ik maken! Uiteindelijk heb ik hem bij de thee geserveerd en heb ik het anijspoeder door 5-kruidenpoeder moeten vervangen. Anijspoeder was helaas nergens te krijgen hier. Gelukkig was de 5-kruidenpoeder een goede vervanging in dit recept. Hoewel het met anijs natuurlijk nog veel lekkerder is!

Biga
90 gram bloem (echte van de molen, geen supermarkt bloem)
55 gram halfvolle melk
1/16 tl gist

Deeg
200 gram bloem
50 gram suiker
3,5 gram zout
5 gram gist
de biga
1 ei (50 gram) + 1/2 eidooier (10 gram)
32,5 gram olijfolie
19 gram oranjebloesemwater
12,5 gram water
35 gram zachte roomboter
1 tl 5-kruidenpoeder
35 gram gekonfijte sinaassappelschil

Afwerking
fijne kristalsuiker
56 gram geklaarde boter


Avond 1: De biga:
Kneed van de ingrediënten voor de biga een stevig deegje. Dit kan je met de hand doen, maar natuurlijk ook in een standmixer of broodbakmachine. Doe de biga in een licht met olie ingevette kom en zet afgedekt 14 – 16 uur op kamertemperatuur weg.
De volgende ochtend: Het hoofddeeg
Doe tarwebloem, suiker, zout, gist, biga, eieren, eidooier, olijfolie, oranjebloesemwater en water in de kom van een standmixer. Kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een deeg. Voeg de zachte boter in klontjes toe, voeg het volgende klontje pas toe als het vorige is opgenomen. Kneed het deeg tot het heel soepel is en je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Als het deeg snel scheurt is het deeg nog niet goed gekneed.

Voeg de stukjes gekonfijte sinaasappelschil en het 5-kruidenpoeder toe en kneed goed door het deeg.

1e rijs:
Vorm een bal van het deeg en doe het over in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 1 ½ - 2 uur in volume verdubbelen.

Vormen:
Stort het deeg op een (licht met olie ingevette) werkplek en verdeel het met een deegsteker in 6 stukjes. Bol ieder stukje deeg goed op en laat ze afgedekt ± 20 minuten liggen.

Rol de bolletjes iets langwerpig uit en druk ze met je hand plat (tot ongeveer een halve cirkel).

Maak met een steker van 5 cm drie insnijdingen in het deeg. Dit gaat heel makkelijk met de korte kant van een creditcard! Eén precies recht in het midden en twee schuin links en rechts ernaast.

Snijd vervolgens de bovenkant vier keer in, ± 1 ½ cm. Pak ieder stukje deeg op en rek het iets uit zodat de sneden open gaan staan.

2e rijs:
Verdeel de deegstukken over bakplaten (bekleed met bakmatje of bakpapier), leg ze enkele centimeters uit elkaar. Laat ze in 60 – 90 minuten in volume verdubbelen. De broodjes worden vrij groot en er passen niet allemaal op 1 bakplaat. Verdeel de deegstukken over verschillende bakplaten en bak de Gibassier na elkaar. Zet als je de deegstukken over meer dan 2 bakplaten hebt verdeeld de andere bakplaat/bakplaten - goed afgedekt - in de koelkast anders rijzen de Gibassier te lang.

Maak intussen de geklaarde boter:
Doe de boter in een pannetje met dikke bodem en laat op zacht vuur smelten. Laat op zacht vuur pruttelen totdat je twee delen in het pannetje ziet, een geelachtige dunne substantie en een wittere dikkere substantie. Pak een zeefje en zeef het witte uit het gele door het een aantal keer door het zeefje in een schoon kopje te laten glijden. Spoel natuurlijk wel elke keer voorzichtig het zeefje om.
Oven voorverwarmen:
Verwarm tegen het einde van de 2e rijstijd de oven voor op 180 °C.

Bakken (oven met onder- en bovenwarmte):
Bak de Gibassier in 12 – 15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze direct na het bakken met de geklaarde boter en haal de bovenkant door de suiker. Laat ze op een rooster afkoelen.




Eet Smakelijk!

Kaiserbrotchen

Nadat ik een recept had gelezen op http://ketex.de/blog/?p=987 besloot ik om voor 1e pinksterdag mijn eigen variant hiervan te bakken.

Als je dit recept leest, vermoed je misschien dat het een zuur deeg is of dat het erg volkoren smaakt, maar niets van dat alles is waar. Het maakt heerlijke luchtige krokante bolletjes.
De bolletjes vragen wel wat tijd, aangezien ze 2x 12 uur staan.

Biga
75 g bloem
75 g volkorenmeel
15 g roggemeel
0,66 g gist

Hoofddeeg
biga
150 g bloem
150 g volkorenmeel
35 g roggemeel
165 g water
10 g zout
1,66 g gist

Bereidingswijze
Maak de biga en laat hem ongeveer 12 uur staan te rijpen op kamertemperatuur.
Na 12 uur de biga en de andere ingredienten voor het hoofddeeg 10-15 minuten kneden met een kneedmachine/bbm. Daarna gaat het voor 12 uur in een ingevet afsluitbaar bakje in de koelkast, voor een eerste koude rijs. Na 12 uur mag je het deeg uit de koelkast halen. Verdeel het deeg in 9 stukken van ongeveer 90 gram en laat ze even (een minuut of 20) rusten. Daarna uitrollen tot een sliert van 40 cm en deze knopen tot een kaiserbrotchen. Vervolgens de broodjes nog ongeveer een uur laten rijzen. Daarna afbakken op 220 graden 15-20 minuten. Voor knapperige broodjes natuurlijk de eerste 10 minuten met stoom.


Eet smakelijk!

Bagel Bread

Okay het was een leuk idee, maar ergens ging het semi-mis.
Ooit heb ik bagels zelf gemaakt van gewone kant en klare broodmix.
Dacht dit voor de brunch nog een keer te doen, maar het deeg werd te nat van het water en viel uit elkaar. De rest van de broodjes heb ik daarom zonder te pocheren in de oven gedaan. Eerlijk is eerlijk, vooral die met sesamzaad waren een zeer groot succes. Daarom bij deze alsnog mijn mislukte bagelbolletjes. :D Ik ga dit ook zeker een keer proberen in de bbm. Wordt vervolgd dus!

Benodigdheden:
250 gram broodmix (met gist en zout er in)
105 gram water
10 gram suiker
25 gram olie
 5 gram honing

Bereidigswijze:
Deeg maken op de deegstand van de bbm.
De bagels vormen en 90 minuten laten rijzen.
Vervolgens afbakken op 200 graden c. ongeveer 20 minuten.

Eet Smakelijk!

vrijdag 25 mei 2012

chocolade-kers twist

Vandaag een heerlijke chocolade-kers twist gemaakt op basis van rijk zoetdeeg.

susanne kookt

Ingredienten
400g bloem
1/2 tl zout
1 1/4 tl gist
10 g suiker
16 g vanille suiker
1 ei
1 eidooier
180 ml melk
40 g gesmolten boter

overige ingredienten:
100 g kersen
80 g chocolade

Benodigdheden:
Doe de eerste ingredienten in de bbm. Let erop dat de gesmolten boter niet te heet is als je het in de bbm doet. Je wilt natuurlijk niet dat het ei al gaat stollen! Zet de bbm op een deeg programma voor zoet deeg of brioche. Als het programma klaar is het deeg uitrollen tot een rechthoekige lap. Deze beleg je geheel met de chocolade. De kersen leg je in een rechte lijn over de gehele breedte van het deeg. Let op dat je dit niet te ver in het midden doet of te dicht op de rand. Rol het deeg op tot een mooie strakke staaf. Snij er plakken van ongeveer 1 tot 1,5 cm dik van af. 

Doe het volgende klusje boven een aanrecht en werk niet te hoog, voor het geval er een kers uit valt. Dan wil je natuurlijk niet dat dit ergens tegenaan spetterd. Pak de uiteinde van een ronde plak met beide handen tussen twee vingers (in totaal dus tussen vier vingers), en draai de plak rond. Leg het voorzichtig op een stukje bakpapier.

Laat het deeg nog een uurtje rijzen op 34 graden celsius.

Bestrijk het voor het bakken met een beetje ei.
Bak het af op 13 minuten, 160 graden celcius.
De onderkant van een dubbele twist.
Eet smakelijk!

luxe zondagsbolletjes

Dit is een lekker zondags bolletje. Het heeft een lekkere volle smaak en de bolletjes zijn goed te vormen.

Ingredienten
400g bloem
1/2 tl zout
1 1/4 tl gist
10 g suiker
16 g vanille suiker
1 ei
1 eidooier
180 ml melk
40 g gesmolten boter

Bereidingswijze:
Doe de ingredienten in de bbm, bij voorkeur op de deegstand voor zoet brood/brioche.
Nadat het deeg klaar is in de machine er bolletjes van vormen van ongeveer 60 gram.
Laat deze ongeveer een uur rijzen op 34 graden, bestrijk ze vervolgens met een losgeklopt ei en bak ze af op 160 graden, 15 minuten.

Eet smakelijk!

slanke bananen-kers milshake

Met het mooie weer een lekkere lichte milkshake gemaakt.
Met de ingredienten in huis heb ik het volgende recept bedacht.
Het is een milshake die mensen die op geschikt is voor mensen die op dieet zijn.
Een musthave recept voor iedereen dus!

Het is goed voor 2 personen.

Benodigdheden:
1 banaan
10 kersen (diepvries)
300 ml karnemelk

Bereidingswijze:
Pel de banaan, verpak het in aluminimumfolie en leg het voor 2 uur in de vriezer.
Als de banaan bevroren is, haal je hem uit de vriezer.
Doe hem samen met de kersen in de blender.
Laat het geheel fijn draaien. Voeg eventueel alvast wat karnemelk toe als je de machine er anders op vast loopt. Als de kersen en bananen fijn gemalen zijn, voeg je beetje bij beetje de karnemelk toe.
Proef tussendoor hoeveel karnemelk er naar jou smaak bij moet.
Schenk het in de glazen.

Drink Smakelijk!

Bananen ijs

Bananenijs
Toen ik onlangs milkshake aan het maken was, proefde ik wat van de geblenderde bevroren banaan en kwam ik op het volgende recept.

Benodigdheden:
2 bananen

Bereidingswijze:
Banaan pellen, in aluminiumfolie wikkelen en voor een paar uur in de vriezer leggen om te laten bevriezen. Vervolgens in de blender fijn malen. Als het te dik is, kan je er eventueel wat karnemelk (voor de slanke variant) of room (voor de klassieke variant) aan toevoegen.

Eet Smakelijk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...