donderdag 31 mei 2012

N2 brood

Dit is het recept van het N2 brood

60 g bloem
240 g volkorenmeel
55 g rijst
2/3 el honing
1 el olie
3,3 g zout
100 g karnemelk
130 g water
6 g broodkrokantpoeder
3,6 gram gist

Programma: Frans

Daarna nog 5 minuten gebakken in een oven op hetelucht 200 graden.
Na het bakken bestreken met water.

Het resultaat is een luchtig brood met een krokante korst.
Het enige leerpuntje was dat het net iets te nat deeg was, dus de volgende keer mag er iets minder water gebruikt worden. Ook proef ik er soms een gisterig 'zuurtje' in het brood. Volgende keer maar iets minder gist gebruiken en dan maar kijken of het brood dan ook mooi hoog wordt en luchtig is.


Home-made bakkersbrood!

Vannacht heb ik nog tot laat in de keuken geprobeerd om een recept om te rekenen.
Ik wilde graag het recept van het N1brood maken op het broodbakprogramma Frans. En dan dit keer met iets minder gist dan het N1 brood. Alleen volgens de gebruikershandleiding van de bbm kon ik dit programma alleen maar met 300 gram meel maken. Dus het gevolg hiervan was dat ik midden in de nacht nog even een recept stond om te rekenen. Het programma Frans had ik nog nooit gebruikt en ik wilde graag de bbm aanzettten zodat hij 's ochtends klaar zou zijn. Alleen wilde ik niet het risico lopen dat er te weinig water in zat. Dus heb ik met al mijn rekensommetjes iets te veel water in gecalculeerd. Het resultaat: een N2 broodje dat iets is ingezakt door het teveel aan water, maar bijzonder krokant is en nog beter is dan het sneetje brood welke ik vanochtend van de bakker heb geproefd.

Heerlijk luchtig, mooi van structuur en zeer krokant! Heerlijk!


En met mijn nieuwe broodmes heb ik van dit kleine broodje (300 gram meel),  in totaal 17 rechte plakken kunnen snijden. Het was even oefenen met snijden, maar het is gelukt! Hele mooie dunne, mooie, rechte, sneetjes brood.

zondag 27 mei 2012

N1 brood

Dit broodje is speciaal ontworpen  voor iemand. Die was op zoek naar een brood dat lekker vers zou blijven als je het de hele dag meneemt naar je werk, knapperig is en misschien ook stiekem volkorenmeel in zich heeft.

Door de karnemelk rijst dit brood goed en krijg je een lekker luchtig brood. Door de rijst en ei krijg je een brood dat niet snel uitdroogt, ook niet als het de hele dag mee moet naar het werk en de avond ervoor wordt gesmeerd.

125 g bloem
340 g volkorenmeel
80 g rijst
1 el honing
2 el zonnebloemhoning
10 g zout
240 ml karnemelk
60 g water
1 ei (van ongeveer 50g)
5 g broodkrokant poeder

Dit deeg heb ik gemaakt op het volkorenprogramma en heb ik in de oven afgebakken met stoom. Het brood was lekker, maar er zaten wel een paar wat grotere gaten in het brood. De volgende gebruik ik hiervor graag wat minder gist en pas ik ook de verhouding karnemelk-water nog iets aan.

brunch-tijd!

Dit is het eindresultaat van alle bakavtiviteiten de afgelopen week.
Een vriezer vol en een greep uit het assortiment op het dienblad voor de brunch!

simpele lekkere croissants

Ik wilde zo graag nog een keer croissants maken, maar elke keer dacht ik weer aan het werk dat ik er de vorige keer aan had en hoe ze toen eigenlijk alsnog niet echt gelukt waren. In het boek van Nigella Lawson las ik over deens bladerdeeg wat in de blender werd gemaakt. Dat leek mij wel wat. Maar door alle recepten die ik tegelijktijd wilde maken, pakte ik vervolgens het verhoudingentabel van een croissant erbij. Oh dear! Zelf dacht ik dat hierdoor alles zou mislukken en dat het niet meer goed kwam....maar kijk;


Susanne Kookt!
Kaascroissant
Een heerlijke kaascroissant! En ja hij heeft echt al die lekkere krokant bladerende laagjes van binnen.

Ik heb uiteindelijk het volgende recept gebruikt voor 3 kleine croissants.

Ingredienten
73,5 g bloem
1,32 g zout
1,70 g gist
30,86 g melk
8 g ei
4,41 g suiker
25 g boter (koud!)

Bereidingswijze
In een maatbeker het water, melk en ei door elkaar mengen.

Bloem, gist, suiker en zout in de foodprocessor doen en met de pulse knop 1 keer laten mengen.

Doe de koude boter in blokjes/plakjes erbij in de foodprocessor. Laat hem heel kort draaien, zodat je nog allemaal stukjes boter in het bloem hebt zitten. Giet de maatbeker leeg, over het bloemmengsel heen. Heel kort door elkaar laten mengen in de foodprocessor. Daarna een paar dagen in de koelkast zetten. (ik heb ze 2,5 dag erin gezet).

Haal ze uit de koelkast en laat het deeg op kamertemperatuur komen.
Rol het deeg uit en vouw ze 3x met een franse slag (dan vouw je ze in drieen, net als een brief die in een lage brede envelop gaat, doe dit 3x).

Tip 1: Ik heb tijdens het vouwen nog wat extra boter toegevoegd om te kijken hoe dit zou gaan en omdat ik bang was dat ik te veel boter te klein had gedraaid.

Tip 2: rol het deeg nooit te dun uit

Tip 3: rol en vouw niet zo vaak dat het boter al meteen smelt. Als je ziet dat dit gebeurd moet je alles even in koelkast zetten.

Aanwijzing: De boter die smelt uiteindelijk tijdens het bakken, daardoor ontstaan die bladerige gaten. Het is daarom dus belangrijk dat er hele stukken boter in het deeg zitten.

Het deeg in driehoeken snijden en oprollen als een croissant.
Laat ze vervolgens nog 90 minuten rijzen en bak ze af op 180 graden 15 minuten.

Eet Smakelijk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...