zaterdag 26 mei 2012

Gibassier, zoete luxe brood kroontjes

Voor de brunch op 1e pinksterdag heb ik Gibassier gemaakt.
Had er nog nooit van gehoord, laat staan een geproefd, maar toen ik het recept las op http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2011/07/gibassier.html dacht ik die ga ik maken! Uiteindelijk heb ik hem bij de thee geserveerd en heb ik het anijspoeder door 5-kruidenpoeder moeten vervangen. Anijspoeder was helaas nergens te krijgen hier. Gelukkig was de 5-kruidenpoeder een goede vervanging in dit recept. Hoewel het met anijs natuurlijk nog veel lekkerder is!

Biga
90 gram bloem (echte van de molen, geen supermarkt bloem)
55 gram halfvolle melk
1/16 tl gist

Deeg
200 gram bloem
50 gram suiker
3,5 gram zout
5 gram gist
de biga
1 ei (50 gram) + 1/2 eidooier (10 gram)
32,5 gram olijfolie
19 gram oranjebloesemwater
12,5 gram water
35 gram zachte roomboter
1 tl 5-kruidenpoeder
35 gram gekonfijte sinaassappelschil

Afwerking
fijne kristalsuiker
56 gram geklaarde boter


Avond 1: De biga:
Kneed van de ingrediënten voor de biga een stevig deegje. Dit kan je met de hand doen, maar natuurlijk ook in een standmixer of broodbakmachine. Doe de biga in een licht met olie ingevette kom en zet afgedekt 14 – 16 uur op kamertemperatuur weg.
De volgende ochtend: Het hoofddeeg
Doe tarwebloem, suiker, zout, gist, biga, eieren, eidooier, olijfolie, oranjebloesemwater en water in de kom van een standmixer. Kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een deeg. Voeg de zachte boter in klontjes toe, voeg het volgende klontje pas toe als het vorige is opgenomen. Kneed het deeg tot het heel soepel is en je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Als het deeg snel scheurt is het deeg nog niet goed gekneed.

Voeg de stukjes gekonfijte sinaasappelschil en het 5-kruidenpoeder toe en kneed goed door het deeg.

1e rijs:
Vorm een bal van het deeg en doe het over in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 1 ½ - 2 uur in volume verdubbelen.

Vormen:
Stort het deeg op een (licht met olie ingevette) werkplek en verdeel het met een deegsteker in 6 stukjes. Bol ieder stukje deeg goed op en laat ze afgedekt ± 20 minuten liggen.

Rol de bolletjes iets langwerpig uit en druk ze met je hand plat (tot ongeveer een halve cirkel).

Maak met een steker van 5 cm drie insnijdingen in het deeg. Dit gaat heel makkelijk met de korte kant van een creditcard! Eén precies recht in het midden en twee schuin links en rechts ernaast.

Snijd vervolgens de bovenkant vier keer in, ± 1 ½ cm. Pak ieder stukje deeg op en rek het iets uit zodat de sneden open gaan staan.

2e rijs:
Verdeel de deegstukken over bakplaten (bekleed met bakmatje of bakpapier), leg ze enkele centimeters uit elkaar. Laat ze in 60 – 90 minuten in volume verdubbelen. De broodjes worden vrij groot en er passen niet allemaal op 1 bakplaat. Verdeel de deegstukken over verschillende bakplaten en bak de Gibassier na elkaar. Zet als je de deegstukken over meer dan 2 bakplaten hebt verdeeld de andere bakplaat/bakplaten - goed afgedekt - in de koelkast anders rijzen de Gibassier te lang.

Maak intussen de geklaarde boter:
Doe de boter in een pannetje met dikke bodem en laat op zacht vuur smelten. Laat op zacht vuur pruttelen totdat je twee delen in het pannetje ziet, een geelachtige dunne substantie en een wittere dikkere substantie. Pak een zeefje en zeef het witte uit het gele door het een aantal keer door het zeefje in een schoon kopje te laten glijden. Spoel natuurlijk wel elke keer voorzichtig het zeefje om.
Oven voorverwarmen:
Verwarm tegen het einde van de 2e rijstijd de oven voor op 180 °C.

Bakken (oven met onder- en bovenwarmte):
Bak de Gibassier in 12 – 15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze direct na het bakken met de geklaarde boter en haal de bovenkant door de suiker. Laat ze op een rooster afkoelen.




Eet Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...