vrijdag 24 februari 2012

bakken en hogere wiskunde

Ik heb een erg mooi, maar groot broodbakblik. Het voordeel hiervan is dat ik natuurlijk niet elke dag een brood hoef te bakken. Het nadeel is wel weer dat de meeste recepten er niet op geschreven zijn... Dus tja, even een receptje omrekenen... Maar uh..hoe doe je dat ook al weer...voor sommige mensen lijkt het meer op hogere wiskunde?? Nou eigenlijk is t niet zo heel erg moeilijk als je het trucje weet en een beetje handig bent met excel. Als je in de ene kolom het recept zet en in de kolom ernaast het gewicht van het ingredient deelt door het totaal aantal bloem/meel. Dus als je een brood hebt waar je 500 gram meel voor nodig hebt, dan deel je bijvoorbeeld 7 gram gist door 500 gram meel. Excel rekent dan meteen uit dat dit 1,4% is. Als je bijvoorbeeld een brood met 600 gram meel wil bakken, dan doe je dus 600 * 1,4 % ...In excel kan je dit standaard laten doorrekenen, waardoor je het 1 keer goed invoert, de kolom doortrekt en voila....je recept is omgerekend...

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...