vrijdag 23 maart 2012

Groenteburger met Broodje

Hamburgerbroodje

Ingrediƫnten voor het hamburger broodje
  • ± 430 gram tarwebloem
  • 7 gram droge gist
  • 240 ml water, kamertemperatuur
  • 30 gram Elk
  • 28 gram zachte roomboter
  • 12 gram suiker
  • 8 gram zout
  • 1 ei, maat M, losgeklopt

    afwerking
  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel melk
  • sesamzaadjes (ongeroosterd!)

    Het recept heb ik gelezen op de site van www.uitdekeukenvanarden.blogspot.nl.
    De melk heb ik dit keer vervangen door melkpoeder en water. En mijn oven kleurde de broodjes heel snel, dus ik bak ze liever op een iets lagere temperatuur.


     Doe 280 gram bloem, het gist, het water en de melkpoeder in het blik van de BBM en laat deze enkele minuten draaien op de pizza stand. Voeg vervolgens de roomboter toe in kleine stukjes en ook de suiker en het zout. Voeg op het laatst het ei toe en laat het nog enkele minuten doorkneden. Zet de machine uit en laat het vervolgens een uur erin zitten, zodat het alvast kan rijzen.

    Zet na ongeveer een uur de BBM weer aan op de pizzastand. De machine draait dan eerst een paar keer om het deeg door te kneden, vervolgens hoor je aan het geluid dat hij echt gaan kneden. Voeg dan beetje bij beetje de resterende bloem toe. Als het goed is krijg je uiteindelijk een deeg dat loslaat van de wanden, maar nog heel iets plakkerig aan mag voelen aan de vingers.

    Doe het deeg over in een ingevette kom en laat het nogmaals een uur rusten.
    Vorm na de rust de bolletjes en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
    Dek de bolletjes af met plasticfolie of een plasticzak.

    Terwijl de broodjes rusten/ rijzen kan je met gemak alvast beginnen aan de voorbereidingen van de groenteburger.

    Laat de bolletjes in ongeveer een uur in volume verdubbelen. Besmeer ze daarna met het ei-melk mengsel en bestrooi ze met wat sesamzaad. Bak ze af in 15 minuten op 180/190 graden hetelucht. Laat ze vervolgens afkoelen.


















    Groenteburger

    Het recept van de groenteburger heb ik afgekeken van http://www.edsreceptensite.nl/vegetarische-gerechten/vegetarisch-gehakt/
    Heb het qua kruiden wel wat naar eigen smaak afgekruid en heel licht aangepast hier en daar.

    2 eetl. olijfolie
    1 ui
    1 teentje knoflook 
    2 preien
    2 stengels bleekselderij
    125 g worteltjes
    1 koolrabi van circa 125 g
    50 g bloem
    100 g paneermeel (of ongeveer 11 beschuiten)
    100 g pittige geraspte kaas
    1 ei
    10 gram gehaktkruiden
    1 etl peterselie
    5 gram paprikapoeder mild
    3 gram chilipoeder

    Snipper de ui, pers het knoflookteentje, snij de prei in ringen en de bleekselderij in stukjes. De worteltjes en de koolrabi doe ik het liefst even kort in de keukenmachine, om zo mooie fijne gelijkmatige stukjes te krijgen. Bak dit alles samen in een pan met een beetje olie. Na enkele minuten 2 etlepels water toevoegen en de deksel op de pan doen. Ongeveer 11 minuten laten smoren en af en toe omscheppen.
    Schep de groenten op een bord zodat ze snel kunnen afkoelen.


    De bloem, paneermeel, kaas en kruiden door elkaar mixen en vervolgens ook de kaas erdoorheen mixen. Dit alles door de groenten heen roeren, een eitje toevoegen en met de handen kneden totdat je er gehaktballen/hamburgers van kan vormen. Leg de hamburgers op een bordje en laat ze even in de koelkast opstijven. Daarna in ongeveer 8 minuten warm en gaar bakken op de gril.

    Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...