dinsdag 29 januari 2013

Desem

Desem, een vaag goedje, dat spul wat het Duitse brood toch zo'n zurige smaak geeft hmm tja.. desem is in Nederland nog niet echt populair. De meeste mensen herkennen het woord 'desem' niet totdat ik het woord 'zuur' erbij schrijf. Zuurdesem. Maar hier gaat hopelijk verandering in komen.

Tijdens mijn vorige pogingen om desem te maken, ben ik gestopt op dag 4. Het rook toen zo vies, dat ik dacht dat je daar nooit meer iets lekkers van kon maken. De laatste week heb ik me meer verdiepd in het maken van desem en met succes, al zeg ik het zelf. Mijn tips en tricks deel ik hier graag met jullie, zodat jullie ook kunnen genieten van mijn broodrecepten met desem.

Ik heb deze handleiding gebruikt als leidraad bij het maken van het desem.
Op dag 4 vond ik het twijfelachtig. Hij was bij mij toen wel gegroeid, maar had zich niet verdubbeld. Het desem heb ik toen nog een keer gevoed met het recept van dag 3. En de volgende dag was mijn desem verdubbeld.

De gouden tips voor het maken van desem:
  • werken met water op temperatuur
  • potjes goed schoon maken na elke voeding

Het schoonmaken van de potjes heb ik zeer precies gedaan. Maar ik denk dat dit zeker tegengaat dat er een klein restje 'desem-to-be' aan de rand van de pot de kans krijgt om te gaan schimmelen. Het opstarten met roggemeel vind ik zelf wel erg prettig. Hier zitten meer organisme in die ervoor kunnen zorgen dat je mengsel van meel en water een echt desem wordt. De vorige keer had ik hem alleen maar met roggemeel gevoed, terwijl ik zelf nauwelijks met roggemeel bak. Door na een paar dagen het desem-to-be te gaan voedden met volkorenmeel, krijgt het desem een geur die minder zuur is. Het maakt ook dat het desem uiteindelijk niet die zure smaak krijgt die we van het Duitse brood kennen. Zelfs als je een kwart van je meel gewicht vervangt door desem, wordt het brood niet zuur!

Groot voordeel van het bakken met desem is dat je geen gist hoeft te gebruiken. Bakken met zuurdesem is voor mij bakken op een natuurlijkere manier. Het kost meer tijd en liefde, voordat het brood klaar is. Maar het komt het resultaat zeker ten goede. Het resultaat van het brood bakken met desem is tot nu toe dat het brood een heerlijk zachte textuur kent, zeer lekker smaakt en een lekkere knapperige korst heeft.

Mijn eerste desembroden zijn uit de oven en ben ik zeer tevreden over het resultaat. Dus ik zou zeggen; begin alvast met het opstarten van je eigen desem, want de volgende recepten wil je absoluut niet missen!

Veel succes!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...