zaterdag 9 juni 2012

appeltaart in een appel

Gisteren kwam ik dit geniale idee tegen op het internet.
http://domesticdilettante.com ~ applepie (engelstalige site)

De nederlandse vertaling staat ook op http://www.culy.nl/recepten/appeltaartjes-gemaakt-in-een-appel/

Dit recept wilde ik meteen delen via social media toen ik het vond, maar dit is kennelijk mis gegaan. Met als gevolg dat ik het vanochtend dus moest proberen terug te vinden. Na heel veel zoeken kwam ik erachter dat het lastig was om terug te vinden. Dus bij deze plaats ik hem ook op mijn blog met de links waar hij vandaan komt, zodat alle vrienden en bloglezers hem weer makkelijk kunnen terugvinden. Veel kookplezier met onderstaand recept!

Ik heb het recept hierop geplaatst en ben meteen naar de keuken gerend om dit uit te proberen.

Appeltaart in een appel!

Benodigdheden:
5 appels
1 tl kaneel
50 gram suiker
1 el bruine basterdsuiker
taartdeeg (4 plakjes bladerdeeg of je eigen recept voor basistaartdeeg)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190 graden celsius.
Was de appels en dep ze goed droog.
Haal de bovenste kapjes eraf.
Hol de appels voorzichtig uit.
Ik heb hiervoor een meloenbolletjesmesje gebruikt.
De stukken appel die je eruit hebt gehaald in gelijke stukken snijden en vermengen met de suiker en kaneel.

Vul de appels met het appelmengsel en leg er het deeglaagje overheen.  Doe een klein beetje water in de schaal, zodat de appels niet vastbakken aan de onderkant. Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats deze in een vuurvaste schaal.

Bak ze eerst 20 minuten (190 graden) met aluminiumfolie eroverheen. Verwijder daarna het folie en bak het nog eens 20 minuten (190 graden).

Susanne Kookt!
Appeltaart in een appel

Eet Smakelijk!

vrijdag 8 juni 2012

Confettie sap/smoothie/milkshake

Ingredienten:
2 appels (rood of rood/groen)
1 banaan
scheutje citroensap
karnemelk/melk/ sojamelk/roomijs/
water

Bereidingswijze:
Banaan pellen, in aluminumfolie verpakken en in de vriezer leggen.
Appels met schil en al (zonder klokhuis) in de foodprocessor tot sap pureren. Eventueel nog wat water toevoegen als de machine er anders niet doorheen komt. De appelpuree/sap in de vriezer koud laten worden.

Pureer de banaan als hij koud is en voeg de andere ingredienten toe.

De banaan zorgt dat het geheel zoet en romig van zichzelf al is. Daarom vind ik het drankje lekker met alleen karnemelk en een scheutje water en zonder suiker. Maar dit is voor ieder persoonlijk natuurlijk.

Door de gepureede appelschilletjes krijgt je een mooi licht gele vloeistof met rode stipjes.
Erg feestelijk, gezond (als je wilt)  en kindvriendelijk!

woensdag 6 juni 2012

Pretzel Candy

Gisteren stuitte ik toevallig op een 'pretzel candy' recept.
Vandaag kwam ik weer een lekkere variant hiervan tegen.
Ooit heb ik in een webwinkel een pretzelvorm gezien, maar snapte niet waarom iemand dat zou willen. Ik ken de pretzels alleen als zoute stokjes die je bijvoorbeeld op vakantie eet. Ik kon me toen nog niet voorstellen dat iemand dit met snoep erop zou eten.
Maar nu ik de variant met chocolade heb gezien, ben ik toch wel om...
misschien moet ik dit dan toch maar een keer gaan proberen.

http://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=1363893


http://cyndispivey.com/2012/03/19/yummy-pretzel-treats/

Pommes Susanne

Benodigdheden:
400 gram aardapels, gekookt
25 gram bloem
50 gram boter
10 gram karnemelk
2 Appels
Kruidnagel, Speculaaskruiden, piment, Zout, Peper

Bereidingswijze: Aardappels met bloem en de zachte boter in de foodprocessor tot een gladde purree draaien.
Eventueel iets dunner maken met een klein beetje karnemelk.

De helft van het aardappelmengsel dun uitsmeren over een met bakpapier bekleedde bakplaat.
De appels in zeer dunne plakjes snijden en smaak aan het gerecht geven door de appels te bestrooien met gemalen kruidnagel, speculaaskruiden, piment, zout en peper. De appels op het aardappelmengsel leggen en vervolgens een laag aardappelmengsel eroverheen verdelen. Dit kan je proberen met een deegschraper en erg strak te doen. Je kan er ook wat meer bloem doorheen doen en het aardappelmengsel 'verkruimelen'.

Het geheel afbakken in de oven 200 graden hete lucht, 220 boven en onderwarmte, voor 30 minuten.

Eet Smakelijk!

vegetarische voorraad Bon Femme

Vandaag heb ik eten gekookt met dat wat nog in huis was.
Het resultaat: een vegetarische Bonne Femme.

Benodigdheden:
350 gram aardappels, gaar gestoomd en in blokjes gesneden
1 groot blik festine groente (dopertjes mix met mais en worteltjes erdoor)
150 gram italiaanse roerbakgroente (diepvries)

Bereidingswijze:
Bak de aardappels in de pan mooi bruin. Eventueel kan je ze nog op kleur brengen met paprikapoeder.
Bak in een andere pan de roerbakgroente gaar.
Verwarm de festini. Als deze warm is en de roerbakgroente zijn gaar, dan voeg je deze samen in de koekenpan.
Als de aardappels bruin zijn voeg je het geheel samen. Ik heb het geheel afgekruid met kruidenboterkruiden.

Eet smakelijk!

dinsdag 5 juni 2012

kaas-uien 'schoonbrood'

De naam 'schoon'brood is een knipoog naar het zuiveringszout wat erin zit.

Benodigdheden:
250 gram volkorenmeel
1/2 tl zuiveringszout
1/8 tl cajennepeper
1 1/2 tl zout
15 gram suiker
37 gram zachte boter
150 ml karnemelk
1/2 ui
70 gram kaas

Bereidingswijze:
Meel, zuiveringzout, cajennepeper, zout, suiker, boter, karnemelk samen in de keukenmachine met deegmes doen. Dit 2 minuten laten doorkneden. Vervolgens ui en kaas toevoegen en nog even doormengen. Brood vormen en even laten rusten voordat het in de warme oven op 200 graden wordt gebakken voor 35 minuten.

Resultaat: een lekker krokante korst en van binnen alles behalve droog!

Susanne Kookt!
kaas-uien Schoonbrood

Eet Smakelijk!

gistvrij pannenkoekentostibrood

Dit recept kwam ik tegen op een site voor mensen met allergieen. Er staan helaas geen verhoudingen bij, maar als het dikker dan pannenkoeken moet zijn dan zou de verhouding....logisch zijn

Het recept is geschreven door Irene en staat op http://www.allergieplein.nl/forum/broodbakken-gist-en-koemelk-vrij-t3202.html

Ingredienten
50 gram boekweitmeel
50 gram rijstemeel
175 ml spa rood
20 gram zonnebloempitten
10 ml honing
evt. appelvezels

Bereidingswijze:
Maak een papje van de ingredienten (dikker dan pannekoeken mix).
Bak het in een tostie-ijzer of grillplaat. Het kan eventueel ook in een koekenpan of oven. Bak het in dunne sneetjes/schijfjes aan beide kanten totdat het gaar is.
tip: De boekweitmeel en rijstemeel kan vervangen worden door bijvoorbeeld speltmeel voor een niet-glutenvrije maar wel gistvrije variant.

tip 2: Voor een frisse variant de spa rood vervangen door Bar le duc Citroen.

Amandelbrood

Dit recept heb ik zojuist bedacht en misschien is het nog niet helemaal ideaal, maar het lijkt mij een ideaal gist en glutenvrij weekendbroodje. Weet op het moment nog niet of de verhoudingen helemaal klopppen, maar het is het proberen waard denk ik.

Ingrediënten:
250 gr. amandelmeel
40 gram zonnebloemolie
3 eieren
100 gram biogarde kwark
1 tl. zuiveringszout (te koop bij sommige taartwinkels
¼ tl. zout

Bereiedingswijze:
Mix de ingrediënten door elkaar en schenk het geheel in een bakvorm.
Bak het brood op op 200 graden gaar.

BBQ B-Brood

Dit brood is speciaal voor iemand ontworpen die sinds kort gistvrij probeert te eten. Een speciaal brood voor als hij gaat barbecueën.

Benodigdheden:
500g volkorenmeel
20 gram bakpoeder
1 1/2 tl zout
3 dl water
eventueel ongeveer 1 tl maplesyrup of honing toevoegen

2 el bruchettakruiden
2 el pijnboompitten

Bereidingswijze:
Alle ingrediënten in een kom doen en het geheel goed doorkneden. Na 10 minuten goed kneden kijken of het deeg niet te plakkerig is of te droog is. Het deeg 20 minuten laten rusten en vervolgens er 2 stokbroden van vormen.

Afbakken op 200 graden voor ongeveer 30 minuten.

maandag 4 juni 2012

rye and white bread

Vandaag ben ik een recept uit een van de bbm boekjes die ik online gevonden heb aan het testen.

Het is het recept voor brood op basis van roggemeel (63%) en tarwebloem (37%).

Voordeeg:
150 g roggemeel
75 g tarwebloem
200 ml water
1 tl gist

15 minuten doorkneden op de pizzastand met roggebroodkneesmes en 12 uur laten staan.

Hoofddeeg:
voordeeg
150 g roggemeel
100 g tarwebloem
2 tl suiker
2 tl zout
3 el olie
120 ml water
1 tl gist

Programma 1: pizzastand (met roggebroodkneedmes)
programma 2: roggebrood (met roggebroodkneedmes)

Aloha Capucijners!

Benodigheden:
1 blik/pot grote capucijners
1 gele paprika
40 gram ananasstukjes
15 ml gembersiroop
1 bolletje gember
evt roomkaas

Serveer met rijst of aardappels.

Bereidingswijze:
Verwarm de capucijners op de gebruikelijke manier.
Snijd de paprika in kleine stukjes.
Bak de paprika in een een beetje olie gaar.
Voeg de ananasstukjes toe en verwarm deze even mee.
Goed de pan omschudden ondertussen.
Voeg de gember toe en bak deze mee.
Giet het scheutje gembersiroop erbij.
Doe de capucijners erbij en roer het geheel goed door.
Als je het lekker vind kun je er nog 3 lepels roomkaas erdoorheen roeren.
Dit maakt het geheel smeuiger. Maar ook zonder de roomkaas is het erg lekker.

Eet smakelijk!

zondag 3 juni 2012

Vruchtenbrood

Kruidig vruchtenbrood ~Spicy fruit loaf  a la Susanne

Het basisrecept voor dit brood heb ik gisteren in een handleiding van een panasonic broodbakmachine handleiding online gevonden. Hij hoorde niet bij mijn broodbakmachine, maar tijdens het rondkijken op het WWW stuitte ik toevallig op deze handleiding met recepten.


Heb het iets aangepast met de kruiden en de vruchtenmix. Met dit als resultaat:

Susanne Kookt!
kruidig vruchtenbrood
400 g volkorenmeel 'extra'
2 tl suiker (8 gram)
75 g zachte boter
1 tl zout (6 gram)
2 tl kaneel
1 tl '5-spices-kruidenpoeder'
2 eieren
120 ml water
120 ml melk
150 g fruitstukjes

In het oorsponkelijke recept gebruikte ze gedroogd fruit, maar dat had ik niet veel van in in huis. Dus heb ik uiteindelijk het volgende gebruikt:
40 g gekonfijte sinaasappel
60 g gekonfijte sukade
40 g rozijnen
30 g geraspte kokos

Eet smakelijk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...