zaterdag 7 juli 2012

Bakdag 762012

Wat hebben we vandaag gebakken:

(of gekookt,gestoomd, gecreëerd)


 

  1. Tomatenjam

  2. Tomatencaramel

  3. Cupcakes met choclate-cookie bodem

  4. Römertopf schotel

  5. Mueslireep

  6. Groente Cake

  7. Recept voor kwarkbol herschreven

  8. Biga voor de kwarkbol gemaakt

  9.  

Recepten hiervan volgen nog...

Appeltaartijs

Appeltaartijs!





Ingrediënten:

Het ijs:
1 beker roeryoghurt
4 el honing
2 el kardemon
100 g walnoten

De appelsaus:
2 appel
40 gram boter

Bereidingswijze:

Pak een schaal of nog beter een hoge bak. Ik heb grootverpakkingen van toetjes gebruikt, lekker handige 'grote' emmers. Leg er een natgemaakte kaasdoek of anders een theedoek of zakdoek overheen. Fixeer deze met een elastiekje, zodat je je handen verder vrij hebt straks.

Giet de yoghurt erin en laat deze uitlekken. Dit kan je in een hele nacht laten doen in de koelkast, of voorzichtig een handje te helpen door de doek weer bij elkaar te nemen en boven een wasbak of emmer het vocht heel voorzichtig eruit te knijpen. Pas wel op; als je te hard knijpt zal de yoghurt eruit lopen of eruit schieten!

Als de yoghurt dik is en van het meeste vocht ontdaan, doe je de honing en de kardemon doorheen. Proef even of het goed op smaak is, zo niet dan doe je er een beetje meer kardemon of honing door. Schep het geheel in een bak die in de vriezer kan. Vervolgens breek je de walnoten in stukjes en roer je de walnoten door de yoghurt.

Zet de bak in de vriezer, na een paar uur even goed doorroeren. Als het goed is is je ijs binnen 6 tot 8 uur helemaal bevroren en klaar om opgegeten te worden.

Maak ondertussen vast de appelsaus.
Schil de appels en snijd deze in stukjes. Verwarm in een pan de boter.
Doe de appelstukjes in de pan als de boter is gesmolten en stoof de appeltjes gaar. Je kunt op het laatst nog wat roomkaas er doorheen roeren.  De saus naar wens glad pureren of juist met stukjes serveren. De saus kan ook warm worden opgediend. Wees dan wel voorzichtig met je ijs, anders smelt het van je bord af ;)

Eet smakelijk!

vrijdag 6 juli 2012

Yoghurt Rozijnen Brood

Yoghurt Rozijnen Brood met kruiden!

Susanne Kookt!
Yoghurt Rozijnen Brood

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten:

425 g volkorenmeel
1 tl 5-spices kruiden
1/8 tl kruidnagel (gemalen)
1/2 tl venkelpoeder
9 g zout (minder is zeer aan te raden, zie notitie)
1 1/2 el honing
110 g water
184 g roeryoghurt
1/2 tl citroentje
22 g boter
4,2 g gist
100 g rozijnen


Bereidingswijze:

Neem 100 g rozijnen en was de rozijnen even kort, zodat ze goed schoon zijn, maar zich nog niet helemaal hebben vol gezogen.Weeg de ingredienten verder af en doe ze in de bbm.

Notitie: Ik vond het brood vrij zout smaken. Ik denk dat ik de volgende keer het met een grammetje zout gebruik voor dit recept.

Susanne Kookt!
Yoghurt Rozijnen Brood
Eet smakelijk!

donderdag 5 juli 2012

Pindakaasbrood

Pindakaas brood

Ingrediënten:

380 g volkorenmeel
12 g honing
5,4 g zout
237 g water
1 tl gist (3g)
15 g geroosterd sesamzaad
125 g pindakaas
1/2 tl kardemon
Susanne Kookt!
Pindakaas brood

 Bereidingswijze:

In de broodbakmachine, programma; volkoren
Maat: M.

Note: ik had de machine per ongeluk nog op maat xl staan. Ging uiteindelijk ook best goed.


Susanne Kookt!
Pindakaas brood
Eet smakelijk

An IJs


Ingredienten:

200 ml dikke yoghurt of slagroom
1 el anijs (anijszaad of anijspoeder)
1 el poedersuiker

Bereidingswijze:

Anijs fijnmalen als dit nog niet fijngemalen is.
Vervolgens samen met de poedersuiker vermengen.
Het anijs-suiker mengsel mengen met de yoghurt.

Het geheel in een diepvriesbakje schenken en laten bevriezen.
Af en toe doorroeren om zo ijskristallen te voorkomen.

Eet smakelijk!

woensdag 4 juli 2012

Vegetarische Burgers

Vegetarische burgers

Het recept waarin tofu wel lekker smaakt!

Zelf heerlijke vegetarische burgers maken, dat kan!
Ik heb het recept bedacht wat ervoor zorgt dat zelfs vleeseters zeggen dat tofu niet smerig is. Tot voor kort vond ik zelf tofu ook vies. Het is vaak te zacht van structuur en het heeft weinig smaak. De recepten die ik vond waren vaak  tofu op maat snijden en vervolgens marineren en dan bakken. Dit recept denkt buiten de grenzen daarvan. En maakt korte mette met slijmerige tofu burgers, prefab tofu burgers en het hele idee dat tofu niet lekker kan zijn.
Het is wel aan te raden om het artikel 'how to ~ vegetarische burgers maken ~ te lezen.

Susanne Kookt!
Vegetarische burger


Het recept voor lekkere vegetarische burgers:

Ingrediënten

1 pak tofu
1 tot 2 beschuiten
6 gram gehakt kruiden met uitjes
2 gram indische kruiden
1 tl gember poeder
1/2  el peterselie
1 el honing

Bereidingswijze:

Haal de tofu uit de verpakking en laat deze goed uitlekken.
Dep de tofu droog met keukenpapier.
Maal de tofu fijn in de blender. Strooi de kruiden bij het tofu mengsel.
Meng dit kort en voeg vervolgens de honing toe.
Vervolgens nogmaals het geheel doormengen.
Verkruimel 1 beschuit fijn en strooi dit paneermeel bij de tofu en de kruiden.
Meng dit geheel nogmaals goed door.
Het moet een samenhangend mengsel worden, dus goed aan elkaar blijven plakken.
Let wel het mag niet te nat zijn, want dan blijven ze in de pan geen burgers en heb je ook nog eens kans op slobberige tofuburgers. Dus als het te nat is, kan je het 2e beschuitje (deels) toevoegen.

Vorm hamburgers met de hand of met een hamburgermaker.

Een druppel olie in de koekenpan heet laten wordenen voorzichtig de burgers een voor een bakken. Ze hebben wel even de tijd nodig om goed gaar te worden, dus laat ze rustig met een deksel erop staan. Als je ze te vroeg draait, krijg je kruimel gehakt!

Na een aantal minuten zie je ze slinken, dan kan je ze omdraaien.
Als het goed is blijft de burger nu heel.

Bak ze aan beide kanten dusdanig dat ook het midden gaar is. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Eet smakelijk!

How to ~Tofu burgers ~ zelf maken

Vegetarische burgers

Ja daar heb je weer zo'n blog recept over vegetarische burgers.
Daar haak ik normaalgesproken al meteen bij af.
Voor mij geen zelfgemaakte burgers van tofu. Brr!
Ik vind tofu vaak zacht en papperig smaken of het is juist aangepakken.
Bovendien heeft het een vieze nasmaak en ook al kruid je het nog zo goed, ze blijven vies smaken.
Totdat....
Ik in een reclamefoldertje een 'hamburger maker' zag staan.
Een simpel plastic houdertje waarin je iets kon doen en vervolgens met een andere plastic ding kon worden aangedrukt.

Susanne Kookt!







In al mijn enthousiasme heb mijn vooroordelen over tofu aan de kant gezet en heb er meteen een 'hamburger maker' en een pak tofu gekocht.

Het was even oefenen, maar uiteindelijk is het gelukt.
Onderstaand zijn de tips die ik heb geleerd al doende.

Tips om goede vegetarische burgers te maken

  1. Het tofu - mengsel moet vrij droog zijn van samenstelling.
  2. Het tofu - mengsel moet samenhangend zijn.
  3. De hamburger maker moet van te voren worden bestreken met olie.
  4. De burger kan je het best met de deksel op de pan op zacht/middelhoog vuur laten bakken.
  5. Probeer de burger niet na een paar minuten al om te draaien.
  6. Draai de burger pas om als je ziet dat hij is geslonken!
  7. Draai het vuur zacht als je ziet dat ze te snel verkleuren.
  8. Zorg dat ze niet aanbranden.
Het beste recept voor vegetarische burgers vind je hier.

Succes!

dinsdag 3 juli 2012

Sugar Plum Spices Tea Bread (english)

Sugar Plum Spices Tea Bread


Ingredients:

2 bags of "sugar plum spices' tea
260 grams of water
400 g wholemeal flour
1 tsp yeast
7 grams of salt
2 tablespoons sugar
20 grams butter

 Directions:

Make strong tea, using the 260 grams of water and the 2 tea bags.
Let the tea brew fot at least 10 minutes!
Allow the tea to cool before using.


Put the cooled tea, wholemeal flour, salt, sugar, butter and yeast in the bread machine.
 Program the breadmaker for whole wheat bread.


 As a result you get a little fluffy bread, which smells delicious to the tea when you cut it in slices and has a delicate light taste of tea in it.

Note: This bread is a very nice bread for people who like to suck on their bread reather than chewing it. This recipe makes a perfect bread for some disabled people and for grandpa's and grandma's.

Enjoy your bread!

Sugar Plum Spices Brood





Sugar Plum Spices Brood

Ingrediënten:

2 zakjes 'sugar plum spices' thee
260 gram water
400 gram volkorenmeel
1 tl gist
7 gram zout
2 el suiker
20 gram boter

Bereidingswijze:

Zet sterke thee, gebruik hiervoor de 260 gram water en de 2 zakjes thee.
Laat de thee goed trekken, zeker 10 minuten!
Vervolgens de thee goed af laten koelen .

Doe de afgekoelde thee, volkorenmeel, zout, suiker, boter en het gist in de broodbakmachine.

Programmeer de broodbakmachine op volkorenbrood.
Als resultaat krijg je een heerlijk mals luchtig klein broodje, wat erg lekker ruikt bij het aansnijden en heel licht naar de thee smaakt.

Eet smakelijk!

Smaakvol brood, ook als het korstloos is!

Hoezo korstloos brood eten is saai?!

Een herkenbare situatie, met oplossing!

Ken je dit... Een bekende die door zijn leeftijd of beperkingen eigenlijk alleen maar korstloos brood mag eten.Waarschijnlijk omdat de verslikproblematiek dusdanig groot is, dat de ander zicht anders verslikt in het brood. Krijg je ook wel eens het idee dat je er met alle liefde wel ander beleg op wil smeren maar dat het brood een beetje saai begint te worden.

Juist voor deze doelgroep is het heel geschikt om het volgende recept te proberen. Dit brood kun je juist meer op waarde schatten als je het niet gewoon weg kauwt zoals wij vaak doen, maar het brood op sabbelt totdat je het kan doorslikken.

Dit is een uniek broodrecept, wat voor variatie in het brood eten zorgt bij mensen die brood zonder korstjes eten.  Het brood wordt gemaakt met een geheim ingrediënt.

Klinkt goed he! Het recept vind je hier!

Succes met bakken en veel eetplezier!

maandag 2 juli 2012

Römertopf: champignons rijst met doperwten en tomaat

Koken met de Römertopf:

Champignons rijst met doperwten en tomaat

Vegetarische maaltijd uit de Römertopf

Susanne Kookt!
Vegetarische Groente-rijst schotel uit de Römertopf

Ingredienten:

350 g champignons
4 tomaten ontvelt
180 g doperwten (diepvies)
1 cup rijst (200g)
2 cups water (400 g)
2 Eetlepels Bruchetta kruiden

Bereidingswijze:

Zet de romertopf in koud water en laat hem daar staan voor 15 minuten.
Ontvel de tomaten (zie hiervoor de 'how to - pliseren van een tomaat-).
Vul de Römertof met de rijst en de doperwten.
Snijd de champignons en tomaten in stukjes.
Doe dit bij de rijst in de romertopf. Doe er vervolgens 400 g water bij.
Zet de schaal in de oven en stel de oven in op 180 graden heten lucht. Stel een kookwekker in op 40 minuten.

Voor het serveren de bruchettakruiden erdoorheen scheppen en je hebt een heerlijke zomerse rijstschotel.
Eet smakelijk!

In de planning...

Lieve bloglezers,

Door omstandigheden eet ik op het moment weinig thuis 's.
Helaas kook ik hierdoor ook weinig op het moment.
No worries voor jullie, want ik heb nog zeer veel recepten hier liggen, dus deze zullen de komende tijd gepost worden. Dit zijn over het algemeen meer broodrecepten dan de warme maaltijden recepten, maar hopelijk vinden jullie die net zo lekker! Vanavond hebben jullie mazzel, want ik heb het Römertopf recept, welke ik vorige week heb uitgeprobeerd hier nog liggen. Dus ik zal ervoor zorgen dat deze straks geupload wordt.
Binnenkort ben ik 1 dag vrij en ik ben al een lijst aan het maken van bak/kook dingen die ik dan graag wil maken. Het gaat helaas niet allemaal in 1 dag kunnen denk ik, maar op deze manier hebben jullie alvast wat lekkers in het vooruitzicht!

Things to bake list:

  • Tomatenjam

  • Citroen-munt-jam / Mojito jam

  • Groente cake

  • Römertopf gerecht (al wel gemaakt, nog niet online kunnen zetten)

  • Vegetarische leverworst

  • Mueslireep

  • Likeur

  • Citroen sandwiche - koekjes met theevulling

  • Vegetarisch bbq recept

  • Herman/vriendschapsbrood

  • Vegetarische burgers home made

  • Pudding uit de magnetron

  • Koffiespecialiteiten

  • Bierkip zonder Kip

  • Groentespread


Lekkere lijst he! En hij blijft maar groeien!

Mocht je een keer vragen of verzoekjes hebben voor een recept, mail me gerust.
Wie weet kan ik je helpen!

Veel leesplezier de komende tijd!

zondag 1 juli 2012

Yoghurt walnoten ijs

Yoghurt walnoten ijs

Susanne kookt!
Yoghurt walnoten ijs /  grieks ijs

Ingrediënten:

1 beker roeryoghurt
4 el honing
2 el kardemon
100 g walnoten

Bereidingswijze:

Pak een schaal of nog beter een hoge bak. Ik heb grootverpakkingen van toetjes gebruikt, lekker handige 'grote' emmers. Leg er een natgemaakte kaasdoek of anders een theedoek of zakdoek overheen. Fixeer deze met een elastiekje, zodat je je handen verder vrij hebt straks.
Giet de yoghurt erin en laat deze uitlekken. Dit kan je in een hele nacht laten doen in de koelkast, of voorzichtig een handje te helpen door de doek weer bij elkaar te nemen en boven een wasbak of emmer het vocht heel voorzichtig eruit te knijpen. Pas wel op; als je te hard knijpt zal de yoghurt eruit lopen of eruit schieten!

Als de yoghurt dik is en van het meeste vocht ontdaan, doe je de honing en de kardemon doorheen. Proef even of het goed op smaak is, zo niet dan doe je er een beetje meer kardemon of honing door. Schep het geheel in een bak die in de vriezer kan. Vervolgens breek je de walnoten in stukjes en roer je de walnoten door de yoghurt.

Zet de bak in de vriezer, na een paar uur even goed doorroeren. Als het goed is is je ijs binnen 6 tot 8 uur helemaal bevroren en klaar om opgegeten te worden.
Susanne Kookt!
Yoghurt Walnoten IJs

Eet smakelijk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...