vrijdag 13 april 2012

glutenvrije panpizza!

Vandaag was ik geïnspireerd door een aflevering van 24 kitchen 'stenders-deep dish pizza'.
Maar puntje bij paaltje had ik weinig zin in koolhydraten uit meel.
Eigenlijk had ik wel zin in rijst, maar met geen verse groente in huis wist ik niet zo goed wat ik daar bij wilde maken.
Ik had nog wel sperziebonen en kokosmelk, maar weinig zin om rijst met pittige kokosboontjes te maken.  Ook had ik zin in een gebakken ei, maar ja dat eet je toch het handigst op een broodje. Ja duh,.. had natuurlijk stiekem zin in de pizza. Na lang denken bedacht ik wat ik dan wel wilde, rijst, Italiaanse roerbak groente of sperziebonen (beide uit de vriezer), en een eitje. Toen ik wist welke ingrediënten ik wilde gebruiken en dat ik een pizza wilde maken, was het avond eten al vrij snel op tafel

Susanne's glutenvrije pan pizza!

Ingrediënten:
75 g rijst
150 gram Italiaanse roerbakgroente
50 gram sperziebonen
2 eieren
1 blikje tomatenpuree
geraspte kaas
zout, peper en kruiden

Bereidingswijze:
De rijst in een pan koken. De groente in de stoompan boven de rijst gaarkoken.
De rijst als hij gaar is in een blender doen en fijnmalen.
Als de rijst niet meer erg heet is, kunnen de eieren erbij.
Is je rijst wel te heet, dan krijg je een roerei in de blender of klontjes in je pizzabodem.
De rijst en eieren nog even door elkaar laten mengen en er voldoende zout en peper bij doen.
In een koekenpan het ei-rijst mengsel bakken op middelmatig vuur, met de deksel erop.
Halverwege een keer heel voorzichtig omdraaien.

Laat de bodem nog even in de pan zitten.
De tomatenpuree op smaak brengen met zout, peper en kruiden.
Verdeel de tomatenpuree over de bodem en verdeel er vervolgens de groente over.
Bestrooi de pizza met kaas en plaats de deksel nog even op de pan, zodat de kaas kan smelten.



Eet Smakelijk!

donderdag 12 april 2012

uien!

Vandaag wou ik eigenlijk tika massala maken, maar omdat ik een flink stuk gefietst had en bij terugkom het (alweer) ging regenen, had ik weinig zin om er boodschappen voor te gaan halen.
Daarna bedacht ik dat ik misschien wel bami kon gaan maken, maar ik had alleen bami-bamboo voor 2-4 personen en vond het zonde om dit nu open te maken terwijl ik alleen ging eten. Speurend in de kast kwam ik een paar blikjes groente tegen en een zak uien. Na een flinke speurtocht door allle kookboeken kwam ik tot de conclusie dat er maar weinig gerechten waren waarin uien de hoofdrol mogen spelen.

Vandaag alleen al om een statement te maken en voor de ui op te komen Uienschotel gemaakt!

Wat een simpel gerecht had moeten worden, bleek uiteindelijk toch lastiger, omdat ik geen ketchup in huis heb. Dus ook meteen een ketchupje voor het eerst in elkaar geflansd.

Recept Uienschotel:

uien-schotel:
250 gram ui
1 appel
paprikapoeder
zout
peper
tijm

ketchup:
1 blikje tomatenpuree
2/5 blikje tomatenpuree gevuld met azijn
10 gram suiker
selderij
gemberpoeder
basillicum (gedroogd)
korianderpoeder
kruidnagelpoeder
uipoeder
venkelpoeder
zout
peper

bereidingswijze:
Schil de uien en snijd ze 1 keer door midden.
Kook de uien in ruim water met een beetje zout gaar in 15 minuten.

Ondertussen de ketchup maken van de ingredienten.
Begin met de tomatenpuree, de azijn en de suiker door elkaar te mengen.
Doe vervolgens op smaak de kruiden en specerijen erbij.

Vet een ovenschaal in met een beetje olie.
Schil een appel en maak met de dunschiller plakjes van de appel.
Giet de uien af, maar bewaar het kookwater!
Doe de uien en de appel in de ovenschaal en strooi er paprikapoeder, thijm, zout en peper overheen.

Maak vervolgens een sausje van de zelfgemaakte ketchup, aangemaakt met even grootte hoeveelheid uien-kookwater.

Giet het sausje over de schotel en plaats deze onder de hete gril, voor ongeveer 10 minuten.



Eet smakelijk!

Notenmelange

Gisteren een grote zak hazelnoten gekocht bij de toko.
Had ze gisteren nodig voor een recept en ze verkochten het niet in kleine hoeveelheden.
De verkoper raadde me aan om de zak goed te sluiten na gebruik en gaf als tip dat hazelnoten ook erg lekker zijn met rozijnen.

Vandaag daarom maar meteen een notenmelange geprobeerd te maken.
Denk dat elke notenboer hier in de omgeving hier schande van gaat spreken, want ik heb er stiekem rijstewafel doorheen gedaan. Gewoon omdat het me lekker leek. En ja hoor, dat kan dus best!

Notenmelange:
75 gram hazelnoten
50 gram rozijnen
15 gram zoute pinda's
20 gram kokos (geraspt)
2 rijstewafels in korrels
20 gram geroosterd sesamzaad

Bereidingswijze:
Controleer de rozijnen op stokjes en vuil.
Hak eventueel de hazelnoten een keer door als je dit lekker vind.
Mix alle ingredienten door elkaar en smullen maar!



Eet smakelijk!


IJs

Vandaag begonnen met voorhet eerst sorbetijs te maken. Op het moment staan er twee smaken in de vriezer. Sinaasappel-kardemon en citroen-gember-venkel. Nu maar afwachten wat het resultaat wordt.

woensdag 11 april 2012

Pasta con Broccoli al Limone

Vandaag na het werk nog even een eigen receptje gemaakt voor het avondeten.
Had hier al sinds gisteren zin in, maar wist nog niet helemaal hoe ik het wilde maken tot vanmiddag.

Het smaakte erg lekker, hoewel ik denk dat het met Italiaanse harde kaas lekkerder smaakt. Helaas had ik die niet in huis, dus heb ik het met gewone kaas gemaakt. De kaas versmolt toen ik deze in de dressing deed en dit gaf een romige binding aan het geheel. Hoewel er natuurlijk nog wel kaas te  herkennen was.

dinsdag 10 april 2012

Spinazie soep

Vandaag eens spinaziesoep geprobeerd te maken.
Spinazie is een van de weinige groentes die ik weinig eet, omdat ik het niet zo lekker vind.
Maar vandaag voor de vitamientjes en het proberen van een nieuwe recept toch maar met spinazie gekookt.

Het recept is uiteindelijk als volgt geworden:

Ingrediënten:
1 ui
1/2 el 5-kruiden poeder
3 bolletjes gember
2 bouillon blokjes
200 gram (diepvries) spinazie
400 ml kokend water
2 el crème fraîche

Eventueel gemalen kokos en amandelschaafsel.

Bereidingswijze:
Snipper de ui en fruit deze in een beetje olie.
Hak de bolletjes gember fijn.
Ontdooi de spinazie in de magnetron volgens de verpakking.
Voeg de spinazie toe aan het gebakken uitje. Voeg tevens de stukjes gemberbolletjes en de 5-kruiden poeder toe. Los de bouillon op in kokend water en voeg deze toe aan de spinazie. Doe de crème fraîche erbij. Als je het lekker vind kan je de soep pureren. Doe dit wel zeer voorzichtig want de soep is heet en de spinazie is groen! (En dat zie je volgende week nog!)

Eventueel garneren met gemalen kokos en amandelschaafsel.



Eet smakelijk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...