zaterdag 14 juli 2012

Mozzerella zelf maken

Mozzerella maken


Susanne Kookt
Laatst toen ik dacht aan het things to bake list, vroeg ik me af wat ik hiena wilde gaan maken of wat er nog op de lijst moest staan. Mozzerella! Schoot er toen door mijn hoofd. Ik heb ooit hele slechte mozzerella gegeten van een huismerk en later een goede verse mozzerella en sindsdien weet ik dat er heel veel verschil tussen 'mozzerella' en 'mozzerella' zit.


vrijdag 13 juli 2012

Kaneelsiroop

Vandaag zou het regenachtig weer worden volgens de weerman.
Geen ijsjes weer vandaag dus.
Maar gelukkig zijn er nog zat andere dingen om te koken/bakken/ proeven.
Op mijn things to bake list stond een onderwerp wat wel lekker zou zijn voor vandaag; een koffiespecialiteit!
Ik trok vanochtend de la open en vroeg me af wat voor soort koffiespecialiteit ik zou kunnen maken. Ik al de kookboekjes die in mijn kast staan, staan best al wel wat koffiespecialiteiten met recept en al (wienermelange, irish coffee, choco-koffie enz.)
Maar het recept wat ik nog niet had was voor een koffie met kaneelsiroop!

donderdag 12 juli 2012

Avondthee Appel ijs

Met het mooie zonnige weer van vandaag besloot ik vanmiddag om op de valreep nog ijs te maken voor bij het avond eten. Ik heb vandaag een ijs gemaakt op basis van een thee. De thee heet avondmelange en is op basis van zoethout.

Ingrediënten:

200 ml kokend water
2 zakjes thee 'avond melange'
1 appel
20 gram honing

Bereiding:

Snijd de appel in stukjes en gaar de appel in de magnetron of in een pannetje.
Zet sterke thee van het gekookte water en de zakjes thee.
Voeg er de honing aan toe en roer dit er goed doorheen.
Als de thee 10 minuten getrokken heeft, haal je het theezakje eruit.
Pureer de appel glad en voeg de appel toe aan de thee.
Doe de appel-thee in leuke vriesvormpjes of gewoon in een vriezerbestendige bak.
Doe de vorm in de vriezer en laat het ijs in minimaal 3 uur bevriezen.

Susanne Kookt!
avondmelange - appel ijs in 'zee' vormen

Eet smakelijk!

Pink hart goes orange!

Ik stond met een grapefruit in mijn handen, klaar om uit te persen en op te drinken. Bedacht ik opeens dat ik eigenlijk ook wel iets wilde eten. En toen kwam ik op het lumineuze idee om roze koekjes te gaan bakken.

In het begin heb je een mooi lichtroze koekjesdeeg. Je bent in de veronderstelling dat je roze koekjes eruit krijgt. Maar niets is minder waar... De koekjes worden tijdens het bakken oranje!

Grapefruit Kokos Koekjes


Ingrediënten

1 grapefruit
300 gram muesli
2 el crisco (of boter)
25 gram kokos
evt honing naar smaak
Susanne Kookt!
Grapefruit-muesli-kokos koekje

Bereidingswijze:


Pers de grapefruit uit. Meng de grapefruit met de muesli. Meng de crisco en eventueel honing er doorheen. Meng vervolgens ook de kokos erdoor. Ik heb dit alles in een blender gemixt. Eerst met de snijbladen erop en vervolgens met de meng bladen erop. Dan krijg je een koekje met een fijnere textuur.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg een uitsteekvormpje erop en vul deze met het mengsel. Druk het iets aan en haal vervolgens het stekertje er voorzichtig af. Doe dit totdat het mengsel op is of de bakplaat vol. Bak de koekjes 15 minuten op 180 graden heteluchtoven / 200 graden conventionele oven.
Susanne Kookt!
Grapefruit kokos koekjes


Eet Smakelijk!


woensdag 11 juli 2012

Appel Windows

Dit is een leuk receptje waarbij kinderen leuk kunnen meehelpen of zelf kunnen maken

We maken Appel Windows, dat zijn

~ Appel ramen ~


gemaakt van bladerdeeg.

Ingrediënten:

1 plak bladerdeeg
1 appel
1 la vache qui rie kaasje of een klein beetje roomkaas
1 el cacao poeder
zo veel honing als je zelf lekker vind

Susanne Kookt!
Ingrediënten

Bereiding:

Haal een plakje bladerdeeg uit de vriezer en laat deze op het aanrecht ontdooien.
Als deze ontdooit is, gaan we hem snijden.
Susanne Kookt!
Eerst door het midden.
Dan draaien we hem een kwart slag om en draaien we hem weer door het midden.
Dan heb je 4 dezelfde vierkantjes.



Susanne Kookt!

Leg nu 2 vierkanten aan de kant. Deze gebruiken we straks.
Je hebt nu 2 vierkanten voor je liggen voor de volgende stap.

Susanne Kookt!
 Snijd in de 2 vierkantjes  een kruis.

Van de ene hoek naar de andere hoek.
Let op: we snijden niet helemaal door naar de zijkanten.

Zorg ervoor dat je een stuk van de rand afblijft,
anders heb je straks driehoekjes en geen kruis in een vierkant!

Susanne kookt!
 Trek de punten iets uit elkaar.

Meng de roomkaas met de cacao in een bakje door elkaar.
Voeg naar smaak honing toe.

Susanne Kookt!
Smeer het cacao mengsel met een mesje op de 2 vierkantjes die we apart hebben gelegd.
Susanne Kookt!
 Dan krijg je dit....

Snijd ondertussen de appel in kleine blokjes, plakjes of reepjes.


Susanne Kookt!
 Leg de stukjes appel op de chocoladepasta het stukje bladerdeeg met chocolademengsel.

Susanne Kookt!
Pak het vierkantje met het kruis voorzichtig op.

Susanne Kookt!
Plak hem op het vierkantje appelvierkantje.
Zorg ervoor dat de punten in het midden iets open staan.
Plak de randen goed vast met wat water.
Susanne Kookt!
 Pak de punten en vouw deze naar buiten toe.
Plak ze met een beetje water vast aan de rand.

Druppel voorzichtig nog een klein beetje honing over de appeltjes.
Bak ze in ongeveer 12 minuten op 180 c hetelucht of 200 graden boven en onderwarmte.

Susanne Kookt!


 Eet smakelijk!

dinsdag 10 juli 2012

snelle chocolade peren flan


Chocolade Peren Flan uit de magnetron!

Vandaag kwam ik in 'het lekkere magnetronboek, 1991, van de AH' het recept tegen voor Flan.
Deze flan werd gemaakt in de magnetron. Dat moest natuurlijk uitgeprobeerd worden!
Het recept heb ik iets  aangepast, omdat de combi chocola-peer me veel lekkerder leek dan alleen peer. Nadeel is wel, de chocolade smelt iets, waardoor je een klein beetje vocht onderin het bakje tegen komt, tijdens het opeten of uit de vorm draaien. Mijn tip is daarom ook om het in kleine ramequines te serveren. Of om bakvaste chocolade te gebruiken ;)


Recept Chocolade peren flan

rozijnen noten ijs


 

 

 

 

 

 

 

 










Rozijnen Noten IJs


 

Ingrediënten:1 el geroosterd sesamzaad
1 hand rozijnen
1 banaan
50 gram yoghurt (dikke yoghurt)
2 el honing

Bereidingswijze:

Was de rozijnen van te voren kort. Maal in een blender of foodprocessor de banaan, rozijnen en sesamzaad tot pulp.Voeg op het laatst de yoghurt toe, tot de gewenste dikte ontstaat.
Giet het geheel in een diepvriesbakje en zet het 3-6 uur in de vriezer. Tussendoor een aantal keer roeren, om ijskristallen aan de zijkant te voorkomen.

Eet smakelijk!

maandag 9 juli 2012

Provençaalse schotel uit de Römertopf

Aardappel ~ Spinazie ~ Paprika schotel


Susanne Kookt!
Römertopf met de rauwe ingrediënten


Voor deze bonte Römertopf schotel heb je de volgende ingrediënten nodig:
Dit is echt zo'n gerecht om je vingers bij af te likken.
Wanneer je dit op hebt, loop je al snel voor een 2x keer.
De kracht van dit recept zit gek genoeg in het stapelen. De spinazie wordt droog, maar niet uitgedroogd en smaakt heerlijk. De paprika maakt dit gerecht al snel naar zoet smaakt, terwijl je verwacht dat het daarvan juist pittig wordt. Niets is minder waar. De kruiden zorgen er in dit gerecht voor dat de ingrediënten met elkaar worden verbonden en dat er van het vocht dat er uit komt een smeuïg smaakvol geheel ontstaat. Kortom een heerlijke maaltijd!

Ingrediënten:

400 gram aardappels
160 gram rode paprika  (1 paprika)
240 gram spinazie (diepvries, deelblokjes)
50 gram Feta blokjes (bij voorkeur uit de olie)
2 el Provençaalse kruiden
1/4 tl zout

Bereidingswijze:

Prepareer de Römertopf door hem in het water te leggen.
Was de aardappels en snijd ze in stukken.
Snijd de paprika in blokjes.

Leg de aardappels in de Römertopf, leg daar bovenop de blokjes paprika.
Leg op de aardappel/paprika schotel de spinazieblokjes.
Vervolgens doe je er naar smaak feta blokjes overheen.
Bestrooi het geheel met wat zout en ongeveer 1 el provencaalse kruiden.

Zet het geheel in de oven. Programmeer de oven nu op 180 graden hete lucht. De oven gaat nu langzaam naar de 180 graden toe verwarmen. Dit voorkomt dat de schaal kapot knalt.
Ik heb de schotel zeker 75 minuten in de oven gezet.

Susanne Kookt!
Provençaalse schotel

Eet smakelijk!

zondag 8 juli 2012

Griesmeel Broodjes (zonder oven)

Griesmeelbroodjes zonder oven

         ~zoete griesmeelburger~

Susanne Kookt!
Griesmeelbroodje

Ingrediënten:

50 gram griesmeel
 5 gram suiker
1/2 el citroensap
1/2 el gembersiroop
13 gram boter

Bereidingswijze:

Griesmeel, suiker, citroensap en gembersiroop door elkaar mengen.
Boter er doorheen kneden, goed blijven kneden tot het een samenhangend deegje lijkt te worden.
Vervolgens er 2 balletjes van maken en deze iets plat maken.

Bak de broodjes op middelmatige warmte in een koekenpan, zonder boter, 4 minuten per kanten, goudbruin.

Erg lekker met room en vers fruit.


Eet smakelijk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...